Wethouder spreekt leerlingen Aventurijncollege over hun school

BERGEN OP ZOOM – Omdat het college graag op de hoogte is van wat er in de praktijk speelt in de gemeente, gaan de bestuurders geregeld op bezoek bij allerlei organisaties. Vandaag bezocht wethouder Barry Jabobs het Aventurijncollege om eens met wat leerlingen van gedachten te wisselen.

Het zijn vaak leerzame momenten, vertelt de wethouder tijdens het gesprek. Ze leveren geregeld nuttige input op bij het nader uitzetten van bestaand en nieuw beleid. Bovendien houdt het zijn werk afwisselend. “Het geeft me de energie die nodig is om van deze baan een succes te maken”, aldus Jacobs. Daarmee een bruggetje makend naar de gang van zaken op school. De ene dag is leuker en spannender dan de andere, beamen de jongeren waarmee hij een gesprek had.

Tevreden

Over het algemeen zijn de  leerlingen best tevreden over hun school, vertellen ze de bestuurder tijdens de ontmoeting die plaatsvindt in het kader van de Dag van de Leerplicht. Eigenlijk vindt die pas donderdag 21 maart plaats maar een wethouder heeft ook een agenda. Ze hebben het hier naar hun zin, en prijzen zelfs de goede sfeer, structuur en begeleiding. Voor veel leerlingen hier is dat belangrijk, ze vliegen soms wat sneller uit de bocht dan de gemiddelde leeftijdgenoot.

Zelfs de time out lokalen worden door de jongeren zelf als prettig ervaren, vertellen ze oprecht. Het geeft vaak net de rust die dan even nodig is. En hetzelfde geldt voor huiswerk. Dat wordt in principe op school gemaakt, omdat er thuis vaak te veel afleiding en prikkels zijn. Een prima oplossing, vinden de meeste leerlingen.

Nog geen idee

Wethouder Jacobs vindt het fijn te horen dat de jongeren het zo naar hun zin hebben. “Je moet naar een school gaan die bij je past”, stelt hij. “Goed om te horen dat dit in jullie geval gelukt is. Hier wordt toch de basis voor je toekomst gelegd.” En die is zeer divers, hoort hij als ie vraagt naar hun plannen. De één wil de zorg in, de ander kok worden en een eigen restaurant beginnen. Er wil zelfs iemand in pretparken de attracties gaan bedienen later. “Mooi als je al zo goed weet wat je wilt”, reageert Jacobs. Hij moet toegeven dat ie zelf nog niet weet wat ie later wil worden. Wethouder ben je altijd maar voor een paar jaar. “Daar moet ik nog over nadenken”, klinkt het eerlijk.