Windhoos blaast parasols van De Bourgondiër aan flarden

BERGEN OP ZOOM – Het leek uit het niets te komen: de enorme regenbui en korte storm die plots over de stad raasde woensdagmiddag. Helaas liep het niet overal goed af. Op de Grote Markt gingen de parasols van De Bourgondiër eraan. De schade loopt in de tienduizenden euro's.

We kregen de foto's doorgestuurd van Bergenaar Rob Schuurbiers. Hij is zelf mede-eigenaar van de Antwerpse horecazaak Café Den Uilenspiegel en weet dus hoe het is voor een ondernemer als zoiets je overkomt. Gezeten op een ander terras op de Bergse Grote Markt was hij getuige van wat er zich plots afspeelde bij De Bourgondiër.

We spraken kort na het voorval met Jimmy Devilee, één van de eigenaren van het gedupeerde hotel-restaurant. Die was thuis maar heeft inmiddels wel via camerabeelden gezien hoe snel het gebeurde. "Het ene moment zat iedereen op ons terras nog lekker te genieten van het heerlijke weer, het volgende stonden onze gasten allemaal binnen te schuilen voor de enorme regenval." Kort na de eerste slagregens sloeg de wind onder de grote parasols en werden ze compleet uiteen gerukt, vertelt hij. Dermate dat ze niet meer te herstellen zijn.

Flinke schadepost

Het gaat hoe dan ook geld kosten, weet Devilee nu al. "Nieuwe parasols als dit kosten zo'n 8000 euro per stuk. We zijn wel verzekerd maar omdat ze al enkele jaren oud zijn krijgen we waarschijnlijk geen nieuwwaarde uitgekeerd." Hij baalt hoorbaar en niet alleen vanwege die kosten. "In deze tijd van het jaar hebben die leveranciers het enorm druk dus of we zomaar nieuwe hebben is ook afwachten." Toch laat de ondernemer zich niet uit het veld slaan, laat hij blijken: "Aanstaande Koningsdag wordt het waarschijnlijk zeer regenachtig. Dus maken we het binnen gezellig en doen we op het terras wel wat regendansjes…"