Yusuf Kaplan voorzitter Rode Kruis Bergen op Zoom e.o.

BERGEN OP ZOOM – Yusuf Kaplan (47) is de nieuwe voorzitter van de Rode Kruis afdeling Bergen op Zoom. Hij is in augustus Roel Hendriks opgevolgd. Kaplan is een bekend gezicht in de gemeente, onder meer al jarenlang actief in de Alevitische gemeenschap en als PvdA raadslid tot 2014. 

"Jaren geleden ben ik contact gekomen met Guust Verpaalen, de voormalige topman van Philip Morris Bergen op Moom", aldus Kaplan. Verpaalen was op dat moment bezig een boek te schrijven over het zoeken naar missies bij mensen en hij raakte in gesprek met deze Bergenaar van turkse afkomst. Het inspireerde! De zoektocht naar zijn eigen doelen bracht Yusuf tot het inzicht dat ook hij een missie heeft: mensen helpen. Daarom was het niet moeilijk om tegen het Rode Kruis ja te zeggen", toen hij werd benaderd voor het voorzitterschap. Kaplan heeft zich ten doel gesteld de afdeling verder te professionaliseren. "Bijvoorbeeld door uitbreiding van het bestuur met nieuw talent", vertelt hij. Nieuwkomers worden bewust geselecteerd op inzet, professionalteit en knowhow.

Het Rode Kruis is in Bergen op Zoom een partij met een belangrijke rol bij evenementen zoals de Krabbenfoor, JazzBoZ en een Avondvierdaagse. "Het komt daarbij aan op sturing en veiligheid", vertelt Yusuf. Hij is ook benaderd om de portefeuille 'noodhulp' op zich te nemen en denkt daar nog over na. Heel onlogisch is die vraag niet. Kaplan is in het dagelijks leven veiligheidsprofessional (Senior Site wide EHSS) bij Sabic. Enkele jaren geleden heeft hij aan de Universiteit van. Antwerpen het certificaat Postgraduaat preventieadviseur niveau 1 behaald.

Kaplan is actief in het maatschappelijk leven in Bergen op Zoom en heeft een breed netwerk. Naast zijn bestuurlijke rol als voorzitter van de Pvda afdeling Bergen op Zoom was hij tevens kandidaat voor de Provinciale Statenverkiezingen, begin dit jaar. Daarnaast is hij lid van de Raad van Toezicht van voedselbank Goed Ontmoet en nog altijd in de weer voor Hur Cem, de Alevitische Cultuurvereniging voor Bergen op Zoom.

Tekst: Han Verbeem & Hans-Jorg van Broekhoven