Zes aanhoudingen na oprollen grote drugskwekerij

BERGEN OP ZOOM – Aan de Nobellaan is gisterenavond bij een politieactie een grote hennepkwekerij en -stekkerij opgerold. De illegale kwekerij was ondergebracht in een loods. De politie hield daarbij een man en vier vrouwen aan; later die avond is een zesde verdachte opgepakt. Bij de inval zijn diverse kweekruimten aangetroffen, met ongeveer duizend hennepplanten en 15.000 hennepstekken. 

Tijdens een gecoördineerde actie deed de politie rond kwart over zeven 's avonds de inval. In de loods werden een inwoner uit Bergen op Zoom (leeftijd nog onbekend) en vier vrouwen aangehouden; namelijk een 35-jarige vrouw uit Goes, twee vrouwen (38 en 39 jaar) uit Bergen op Zoom en een 21-jarige vrouw uit Roosendaal. Later die avond, om kwart voor negen, is in Roosendaal nog een 43-jarige Bergenaar aangehouden. De zes verdachten zijn voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex in Middelburg gebracht. Inmiddels is duidelijk dat het zestal hier voorlopig nog vast blijft zitten. Twee Roosendaalse jongeren van 14 en 20, die aanvankelijk ook verdacht werden, zijn vrijgelaten omdat ze niet bij de zaak betrokken zijn.

Ruimingsbedrijf

De politie heeft in overleg met de officier van justitie de hennepplanten en stekken dinsdagavond laten ontmantelen door een gespecialiseerd ruimingsbedrijf. Daarbij zijn het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Vervolgens zijn al deze goederen vernietigd.

Huiszoekingen

Tijdens het onderzoek heeft de politie dinsdagavond en woensdag onderzoeken ingesteld in woningen in Bergen op Zoom, Goes en Kapelle. Hierbij zijn onder andere geld, computerapparatuur en telefoons in beslag genomen. Deze goederen worden de komende periode nader onderzocht.

Stekkerijen

"De arrestaties en de huiszoekingen vonden plaats tijdens een actie, die aansluit bij een bredere aanpak om de ondermijnende criminaliteit een halt toe te roepen", aldus de politie West-Brabant/Zeeland. "Hierbij richt de overheid zich de laatste tijd vooral op de voorzijde van het hennepproces, namelijk het oprollen van stekkerijen. Dit om de keten van de hennepteelt al aan de voorzijde een grote slag toe te dienen." Uit onderzoek zou volgens de politie blijken dat een hennepstekkerij van gemiddelde omvang meerdere kwekerijen van stekken kan voorzien. "In de wetenschap dat alle hennepstekken uiteindelijk in een kwekerij terecht komen, betekent het aanpakken van een hennepstekkerij een forse besparing van de politiecapaciteit aan de achterzijde van het proces."

Bron: Politie RE Zeeland/West-Brabant