Zorgen lokale SP over discriminatie bij het zoeken naar een stage

BERGEN OP ZOOM – De Universiteit Maastricht heeft onderzoek gedaan naar discriminatie bij het vinden van een stageplek op het mbo. Het blijkt veelvuldig voor te komen. De Berge SP wil weten of dit ook een lokaal fenomeen is.

Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, heeft laten weten de gang van zaken beu te zijn. De in Maastricht gevonden cijfers laten zien dat van mbo'ers met een niet-westerse achtergrond 24 procent minstens vier keer moet solliciteren voor een stage. Onder autochtonen is dat 11 procent. SP raadslid Carlo van den Aarsen geeft aan dat zijn partij deze discriminatie verwerpelijk vindt. Zijn fractie wil dat Bergen op Zoom voorop loopt bij het bestrijden ervan.

'Onacceptabel'

“Deze vorm van uitsluiting op basis van afkomst en religie kunnen we niet accepteren”, schrijft Van den Aarsen aan het college van B en W. Hij koppelt er een aantal vragen aan. Zijn fractie wil weten of bij de gemeente cijfers bekend zijn van de stand van zaken hier aangaande dit onderwerp. Als ook in Bergen op Zoom deze vorm van discriminatie voor komt, wil de SP weten wat daar aan gedaan wordt.

Er komen landelijke initiatieven waarbij eventueel aan te sluiten is, tipt de brief. Daarnaast wil de fractie weten of lokale en regionaal actieve onderwijsaanbieders, zoals een ROC, aandacht hebben voor dergelijke zaken. De socialisten zouden graag zien dat Bergen op Zoom, een gemeente met bovengemiddeld veel inwoners met allerlei culturele achtergronden, koploper wordt in de aanpak dat dergelijke vormen van discriminatie.

Stockfoto: Pixabay / Gerd Altmann