Zwarte Piet verdwijnt: uiterlijk aangepast na ‘vele reacties’ uit samenleving

BERGEN OP ZOOM – Ook in Bergen op Zoom wordt vanaf de komende Sinterklaasperiode het uiterlijk van de Pieten aangepast. Dat heeft Stichting Sint Nicolaas bekendgemaakt: “We stappen af van de traditionele manier van egaal donker schminken en uitsluitend de kroesharen.”

Daarmee krijgen de Pieten een uitstraling die past bij de nostalgie van het Sinterklaasverhaal, zo stelt de organisatie. “De Sint brengt cadeautjes, de Pieten brengen die door de schoorsteen bij de kinderen en worden zwart van het roet.”

Mee laten veranderen

De aanpassing van het uiterlijk volgt na de “vele reacties” die de stichting heeft ontvangen.”Het zijn reacties van inwoners, van basisscholen en van andere samenwerkingspartners van Stichting Sint Nicolaas. Zij hebben veel waardering voor de Sinterklaasactiviteiten van de stichting. Maar wel spreken zij de wens uit om het uiterlijk van de Pieten mee te laten veranderen met het uiterlijk zoals elders in ons land gebeurt.”

Veiligheid medewerkers

Ook eigen medewerkers van de stichting laten aan het bestuur weten, dat zij gevoelsmatig problemen hebben met de traditionele manier van schminken. Het gevoel van veiligheid speelt voor hen ook een rol.

Steeds grotere groep

Het bestuur verwacht dat dit de gevoelens van een steeds groter wordende groep mensen weergeeft. De landelijke ontwikkeling lijkt ook in de regio steeds meer een rol te spelen. “Daarom hebben we besloten, om het uiterlijk van de Pieten aan te passen”, aldus de organiserende stichting.

Tijdgeest

Het bestuur realiseert zich dat deze aanpassing voor de één aansluit bij de eigen gevoelens en voor de ander (nog) niet. Het is de tijdgeest die deze aanpassing vraagt en de stichting hoopt op het begrip van haar publiek.