Zwembad De Schelp per direct weer open

BERGEN OP ZOOM – Coördinerend wethouder Barry Jacobs is opgelucht, meldt hij. Eindelijk mag De Schelp weer bezoekers ontvangen, en wel per direct. Volgens de bestuurder kostte iedere dag dat het zwembad gesloten was vijfduizend euro dus de verademing is om meerdere redenen begrijpelijk.

Jacobs heeft de problematiek altijd zeer serieus genomen; “Ik wil dat mijn kinderen hier weer veilig kunnen zwemmen.” Hij is morgen één van de eerste bezoekers die hier baantjes komen trekken, vertelt hij. En hij wil heel nadrukkelijk z’n waardering uitspreken voor alle medewerkers, die achter de schermen keihard hebben gewerkt aan alles op orde krijgen.

Geen stilstaand water meer

Projectdirecteur Peter Bogers verzekert dat de veiligheid nu echt op orde is. De legionellabesmettingen zijn achter de rug en de bron ervan is verholpen. Bij de douches stond het water in de leidingen soms te lang stil, waardoor het opwarmde en besmet kon raken. Dat water blijft nu stromen en wordt, als er niet gedoucht wordt, elders gebruikt.

Ook de luchtkwaliteit is nu echt op orde. Het klinkt vreemd voor een zwembad maar blijkbaar was de luchtvochtigheid in De Schelp vaak juist te laag en dat zorgde voor klachten. Met name bij personeel omdat zij er lang en vaak dagelijks verbleven. Er moesten landelijke partijen als het UMC en een chemicus aan te pas komen en er heeft zelfs nog een Europees lab geadviseerd. Na een tweede meting, waarvan de uitslag afgelopen vrijdag binnen kwam, is het zeker. “We hebben geen enkel risico willen nemen”, laat de wethouder weten.

Zwembad-poli

Het management van De Schelp is eveneens blij met de heropening. Directeur Boris van der Linden: “Er staat een heel team klaar en we blijven natuurlijk heel alert. Er is zelfs een zwembad-poli beschikbaar, voor het geval mensen toch klachten hebben of zelfs maar denken te hebben. Die worden meteen gecheckt.” Manager Walter van Krieken heeft ook nog een nieuwtje: “Als een soort compensatie gaan we abonnementen pas weer vanaf 1 maart berekenen.” Hij belooft dat hierover, en over andere zaken aangaande entreegelden en abonnementskosten, heel snel nog uitgebreid informatie volgt.

Totale kosten nog onduidelijk

Hoe dat genoemde bedrag van 5000 euro per dag is opgebouwd wil de wethouder niet zeggen. Of dat het alleen gederfde inkomsten zijn ook niet. Daarover moet de raad nog worden geïnformeerd en wanneer dat exact gebeurd is zelfs nog onduidelijk. Er moet intern bovendien nog een optelsom gemaakt worden om de totale extra kosten helder te krijgen.

Er volgt een evaluatie – later dit jaar – waarbij de gemeente zeker gaat kijken of een deel van de gemaakte kosten te verhalen is, bijvoorbeeld op de BV die het zwembad beheert, kondigt Jacobs alvast aan. Vooralsnog is hij echter vooral blij dat het gelukt is om met risicoanalyses en beheersmaatregelen het zwembad weer tot een veilige plek te maken. Of er dan nu niets meer kan gebeuren? Het is niet de verwachting, aldus de bestuurder, “maar ik heb geen glazen bol.”