39 sociale huurwoningen in Halsteren stap dichterbij

In Halsteren herrijzen volgend jaar 39 duurzame nieuwbouwwoningen. Woningcorporatie Stadlander heeft deze opdracht uitbesteed aan Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen.

In ruil voor 38 oude woningen komen hier moderne woningen bestaande uit twee woonlagen met daarop een kap. Marc van der Steen, bestuurder van Stadlander en Armand van Ommen, senior accountmanager bij Fijn Wonen, tekenden gisteren de samenwerkingsovereenkomst (zie foto onderaan).

Nieuwbouwproject

Eerder dit jaar werden de 38 oude woningen in beide straten gesloopt. Hiervoor in de plaats komen 39 eengezinswoningen. ”Elk woonblok is straks uniek, maar de nieuwbouw krijgt geen extreme vormen of kleuren” aldus Stadlander. ”We kiezen voor een herkenbare uitstraling die goed aansluit bij de bestaande omgeving. Dat zie je terug in het type woning en het kleurgebruik. Zo bestaan de nieuwbouwwoningen uit twee woonlagen met een kap en werken we met twee verschillende kleuren stenen: oranje en rood-oranje.” Alle woningen in dit project zijn bedoeld voor de sociale huur en worden nul-op-de-meter. Dat betekent dat een woning even veel energie opwekt als dat een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt.

Fijn Wonen voor jong en oud

De woningen worden geproduceerd in de woningfabriek in Heerenveen. Daar worden losse elementen, zoals vloeren, wanden en gevels, gemaakt door onder andere robots. Deze gaan vervolgens op transport naar de bouwplaats. Hier hoeven de woningen alleen nog in elkaar te worden gezet. Dit bespaart tijd, afval en overlast voor de omgeving. “Het woonproduct Fijn Wonen ken ik inmiddels door en door. Vanzelfsprekend gaat het om de toegepaste techniek, maar bovenal om de bewoner. Ons doel is de leefomgeving voor de bewoners zo comfortabel mogelijk te maken’’ aldus Van Ommen. Van der Steen vertelt: “Stadlander wil bijdragen aan een duurzame oplossing voor de woningopgave. Daarom zijn we blij om in samenwerking met Fijn Wonen 39 nieuwbouwwoningen te gaan plaatsen in Halsteren. De woningen zijn ook nog eens energiezuinig, dat maakt ze ideaal voor onze huurders.”

Planning

De bouw van de woningen gaat van start in het voorjaar van 2024. Voor die tijd wordt er al gewerkt aan de nutsvoorzieningen. Omdat er energiezuinige woningen worden gebouwd, moet de gasaansluiting worden verwijderd en het elektriciteitsnet worden verzwaard. Naar verwachting kan er in het najaar worden opgeleverd. Wanneer de verhuur start, is op dit moment nog niet bekend.