60% van de Nederlanders heeft uitgestelde klussen in huis

Ruim 60% van de Nederlanders stelt klussen in huis uit. Het ontbreken van kennis wordt als één van de grootste redenen gegeven. Zo weet één op de vier Nederlanders niet hoe hij of zij een lamp op moet hangen. Als de lamp eenmaal hangt, dan weet ruim een derde niet hoe deze aangesloten moet worden op stroom. Dit komt naar voren uit representatief onderzoek van Lampenlicht.nl.

De lampenwebshop heeft onderzoek gedaan naar het klusgedrag en de klus onhandigheden van Nederlanders. Wat blijkt, men schakelt regelmatig hulp in als het klussen niet zelf lukt. Partners en vaders worden het meest opgeroepen om die klusproblemen te verhelpen. Bijna de helft van de respondenten (48%) geeft aan dat hun partner het vaakst helpt met uitvoeren van klussen. 35% pakt eerder de telefoon om hun vader te bellen om hulp. Opvallend is dat vooral vrouwen hun partner vragen. Mannen vinden hun partner een minder geschikte klushulp.

Vrouwen stellen klussen meer uit

Ruim 60% van de Nederlandse huishoudens heeft uitgestelde klussen in huis. Drie op de vier vrouwen erkent klussen in huis te hebben die op de to do lijst blijven staan. Dit ten opzichte van 57% van de mannen. De drie meest voorkomende uitgestelde klussen in huis zijn: het verven van muren, het ophangen van wandversiering en het leggen van plinten. Lampen ophangen staat op de vierde plek. “Ik heb of geen geld of mijn agenda zit helemaal vol met andere afspraken. Ook heb ik nog niet een goed idee wat er perfect in mijn huis past”, geeft één van de respondenten aan.

Vaker een schok

Ook komt uit het onderzoek naar voren dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens ‘klus onhandigheden’ heeft gehad bij het ophangen van een lamp. Mannen hebben bijvoorbeeld vaker een schok gekregen bij het aansluiten van een lamp in vergelijking met vrouwen: mannen in 16% van de gevallen en vrouwen 9%. Andere onhandigheden van de Nederlander bij het ophangen van lampen? Het ontbreken van het juiste materiaal is in ruim een kwart van de gevallen het probleem. Ook een te lang lampensnoer (16%) en kapot of verkeerd gereedschap (13%) wordt vaak als probleem ervaren. 

Meer zoekopdrachten naar klusvragen

Ook pakken Nederlanders steeds vaker het internet erbij als het gaat om het ophangen van een lamp. Zo komt naar voren dat 70% weleens een YouTubevideo kijkt bij het klussen. Ook komt uit het onderzoek dat 30% de online instructies of handleiding erbij pakt. Dit is ook terug te zien in de zoekopdrachten op Google. De afgelopen drie maanden is er een stijging van 26% te zien voor de zoekterm ‘lamp ophangen’.