Bergen op Zoom trekt teugels aan in strijd tegen Coronavirus

Ingezonden bericht. Bron: gemeente Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM – Burgemeester Frank Petter heeft zaterdag besloten om maatregelen die al eerder van kracht waren om het Coronavirus te bestrijden, aan te scherpen. De burgervader vindt dat nodig, omdat de afgelopen week het aantal besmettingen in de gemeente snel is opgelopen. Bergen op Zoom is momenteel de gemeente met het hoogste aantal nieuwe besmettingen in één week, namelijk 54. Daarbij komen nog de 50 coronabesmettingen die zijn geregistreerd bij de mobiele teststraat bij de El Feth-moskee.

Zaterdag heeft burgemeester Petter in zijn crisisteam al een aantal maatregelen besproken die op korte termijn genomen kunnen worden. “Een voorbeeld daarvan is, dat aan supermarktmanagers wordt gevraagd om strenger op te letten dat er niet teveel mensen tegelijkertijd in de winkel zijn, dat boodschappenkarretjes en -mandjes steeds met desinfecterende middelen behandeld worden en dat de 1,5 meter afstand gerespecteerd wordt. Ook in het uitgaansleven en bij horecagelegenheden zal strenger worden gecontroleerd op aantallen aanwezigen en het opvolgen van de regels.”  Volgende week zal de burgemeester samen met zijn collega’s in het college bekijken of er nog meer maatregelen genomen moeten worden. 

Afgelopen week 54 nieuwe besmettingen

Afgelopen vrijdag werd over die week een aantal van 54 nieuwe besmettingen bijgeschreven, zo laat de gemeente weten. “Daarbij komen nu ook de cijfers van de mobiele teststraat die de afgelopen twee dagen bij de El Feth-moskee aan de Wattweg stond. En dat geeft reden tot zorg bij het gemeentebestuur.”

Teststraat

Uit de cijfers van die mobiele teststraat blijkt, dat van de 452 Bergenaren die zich daar lieten testen er 50 (11 procent) positief getest zijn – zo meldt een gemeentewoordvoerder. Met betrokkenen is inmiddels contact opgenomen door de GGD en er is direct een bron- en contactonderzoek gestart. 

De positief geteste personen zijn met klem gevraagd thuis in isolatie te gaan en uit te zieken omdat ze besmettelijk zijn voor anderen. “Ook huisgenoten moeten 14 dagen thuisblijven om zo te voorkomen dat ze anderen besmetten. Dat geldt tevens voor overige contacten die naar voren komen uit het bron- en contactonderzoek.”

Snel oplopend aantal besmettingen

Aanleiding tot het inrichten van de mobiele teststraat in Bergen op Zoom was voor de GGD het snel oplopende aantal besmettingen in de stad. “De actie past ook prima in de landelijke aanpak zoals het Kabinet die voor ogen heeft”, aldus de woordvoerder.

Omdat een aantal van de besmettingen was geconstateerd onder bezoekers van de El Feth-moskee is door GGD en gemeente ook contact gezocht met het bestuur van de moskee. “Dankzij een prima samenwerking tussen GGD, gemeente en moskeebestuur is nu snel zicht verkregen op de personen die besmet zijn. Naar de mening van het moskeebestuur was alle medewerking vanzelfsprekend omdat het hier gaat om de gezondheid van alle inwoners van de gemeente Bergen op Zoom.”

Zorg om toename besmettingen

Afgelopen donderdag, na de persconferentie van Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge, uitten de voorzitters van de Brabantse veiligheidsregio’s al hun zorg over het toenemende aantal besmettingen in het westen van het land. “Daarbij werd ook specifiek gewezen op de groei van besmettingen in West-Brabant. Het gaat om besmettingen die veelal in de privé- en werksfeer zijn opgelopen volgens het RIVM. Op feestjes en bbq’s, in gebedshuizen, bij verenigingen, op kantoor, in de supermarkt of op de camping. De voorzitters van de veiligheidsregio’s wezen daarbij nog eens met nadruk op het naleven van regels. Dus het houden van afstand, wassen van handen en het thuisblijven bij (lichte) klachten en het laten testen bij de GGD.”

Waarschuwing

Burgemeester Frank Petter vindt het oplopend aantal besmettingen in zijn gemeente onrustbarend en vraagt aan alle inwoners, van jong tot oud, om zich te houden aan de regels. “Allereerst hoop ik uiteraard dat mensen die nu besmet zijn niet al te ziek worden van het virus en dat men volop meewerkt aan het bron- en contactonderzoek van de GGD. Daarnaast zie ik het aantal besmettingen vooral als een forse waarschuwing. Ik heb in de afgelopen weken gezien dat de aandacht voor de regels is verslapt. Zo houden met name jongeren nog maar weinig afstand. En dan loop je misschien zelf niet eens zoveel gevaar, maar je ouders of grootouders wellicht wel. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we niet opnieuw in een situatie komen dat ziekenhuizen vollopen en mensen sterven aan dit virus. Het is in ons aller belang”.  

Illustratie: Pixabay