Aankoop IRS-pand nu écht rond

Directeur Frans Tijnk van Stichting IRS (links op de foto) en wethouder Patrick van der Velden tekenen de koopovereenkomst. (Tekst en foto: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – De koop van het IRS-pand is beklonken. Vrijdagmorgen om half negen stipt tekenden wethouder Patrick van der Velden en Frans Tijnk, directeur van Stichting IRS, de koopovereenkomst. De gemeenteraad ging gisterenavond in meerderheid akkoord met de aankoop van het voormalige suikerlaboratorium aan de Van Konijnenburgweg, voor een bedrag van 2,16 miljoen euro. Het pand is de beoogde locatie voor de nieuwe 'broedplaats' voor de agrofoodsector, met ruimte voor reserapch en onderwijs. In oktober wordt duidelijk of ook de HAS Hogeschool zich hier zal vestigen.

Wethouder Patrick van der Velden is blij met het aankoopbesluit van de gemeenteraad. "Agrofood is booming", zo stelt hij. "Dit gebouw biedt mooie kansen voor onze gemeente om samen met het onderwijs en ondernemingen aan de slag te gaan. Bovendien hebben we in ons coalitieakkoord al aangegeven, dat we een aantrekkelijke onderwijs- en studentenstad in West-Brabant willen zijn. Dan is dit een unieke mogelijkheid voor Bergen op Zoom." De verkoop moest snel beklonken worden omdat er meerdere gegadigden waren voor het voormalige laboratorium. Ook het ROC West-Brabant wil er snel aan de slag, al na de komende herfstvakantie.

Historisch gebouw

Het gebouw van het IRS is bijna een eeuw oud. Het maakte destijds deel uit van de toenmalige suikerfabriek De Zeeland, waar nu het gelijknamige winkelcentrum is gevestigd. In 1952 is het pand na een ingrijpende verbouwing aangepast tot suikerlaboratorium voor het Instituut voor Rationeel Suikeronderzoek (IRS). Een bronzen herdenkingsplaquette herinnert aan de opening door minister Sicco Mansholt en in de centrale hal een kunstwerk-mozaiek aangebracht. In de oostelijke gevel was oorspronkelijk een gebrandschilderd glas-in-loodvenster geplaatst maar dat is later verwijderd. Diverse erfgoedorganisaties, waaronder SIEB (Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom) en de Vereniging Binnenstad hebben gepleit voor een monumentale status van het historische gebouw. Het college is echter niet van plan om het tot gemeentelijk monument te verklaren, zo bleek gisteren uit de raadsvergadering,