Aanvullende huishoudelijke hulp alleen dit jaar nog voordelig in te kopen

BRABANTSE WAL / BERGEN OP ZOOM – Wie vanwege de WMO recht heeft op huishoudelijke hulp kan tegen een meerprijs aanvullende ondersteuning thuis inkopen. Dit jaar kan dat zelfs nog voor vijf euro per uur. Volgend jaar is die prijs ruim het viervoudige.

Het reguliere tarief voor aanvullende hulp is €22,50 per uur en dat gaat het in 2017 ook weer worden, zo is de verwachting. Voor vorig en dit jaar had de gemeente een 'potje' om die kosten tijdelijk te verlagen. De overheid heeft dit toentertijd aan gemeentes overgemaakt om te voorkomen dat té veel mensen ineens af zouden gaan zien van die extra ondersteuning. De bijdrage was vooral bedoeld om de werkgelegenheid in de thuiszorg niet meteen te drastisch onder druk te zetten.

Opmaken

Blijkbaar hebben de Brabantse Wal gemeentes zuinig gerekend met de aanvulling die zij voor 2015 beschikbaar stelden. Toen betaalden hulpbehoevende WMO'ers €12,50 per uur voor aanvullende hulp. Er is blijbaar nog zó veel overr, dat dit terug kan naar slechts €5,- per uur. Wethouder Yvonne Kammeijer over de plotselinge extra bijdrage uit die pot: "Anders moeten we het straks ongebruikt teruggeven aan het rijk en dat is zonde." Er is door veel mensen geen gebruik gemaakt van de regeling, vertelt ze. Daarom kan er nu zo riant worden meebetaald uit de gemeentelijke kas. Op 1 januari 2017 is dat over, dan kost ieder uur aanvullende hulp weer €22,50. Er is namelijk geen zicht op een nieuwe aanvullende bijdrage in die kosten.