Absurdistische leut in ‘De Legende van de Blauwe Schuit’

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Komende Vastenavend komt het Berregs Leut Tejater met een productie die een tot de verbeelding sprekend deel van de Bergse ‘geschiedenis’ belicht: ‘De Legende van de Blauwe Schuit’. Natuurlijk geen historisch verantwoord stuk maar daarmee niet minder legendarisch, nu al!

De lat moet bij iedere productie hoger, vinden ze bij het Berregs Leut Tejater. Na een welkomstwoord van voorzitter Lourens Schot is het aan regisseur Erwin Eggermont om uit te leggen hoe dat tot stand gaat komen. En met welk verhaal vooral want één van de voornemens is meer een rode draad te verweven, in een productie vol absurdistische humor.

Wereldreis

De voorstelling begint met twee Bergse kinderen, die ’s avonds hun ouders horen roepen: “Wij gaan stappen, oudoe!” Dan zijn ze ineens aangewezen op de oppas, maar dat blijkt allesbehalve saai te zijn. Die vertelt ze namelijk een verhaal, dat zo over de top is dat het wel waar moet zijn. Of niet natuurlijk…

Het gaat over de bemanning van de Blauwe Schuit, die eeuwen terug door de toenmalige burgemeester van het Krabbegat de wereld over wordt gestuurd. Ze moeten op zoek naar manieren om het chagrijn te verslaan en komen tijdens die zoektocht de meest vreemde plekken en figuren tegen. Van onder meer zeven dwergen en zeemeerminnen tot Bosjesmannen met peniskokers die muziek maken.

Oppassen!

Onderweg gebeurt natuurlijk van alles. Er blijkt zelfs een bemanningslid helemaal geen man te zijn, een mooie verwijzing naar Vierschaar-spektakel ‘Shakespeare verliefd’. En het publiek is ook niet veilig. Tijdens een scène met golfballen wordt het uitkijken geblazen. Absurdisme dus, in een prachtig decor met  bijvoorbeeld een podiumvullende Blauwe Schuit, en met geweldige muziek. Als Het Bergs Leut Theater de beloftes waar gaat maken, ligt de lat van hun nieuwe Vastenavendproductie zéker hoger.