Allef Gaar en tóch al klaar: Bergse Vastenavondrecepten

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – Een feest dat zoveel geuren kent, dat verdient een boek! Daarom verschijnt op zondag 9 februari het Vastenavond-kookboek Allef Gaar. Een boek gevuld met recepten en verhalen uit de keuken van 22 Krabben, aangevuld met nog eens een boel recepten die de nodige inspiratie kunnen geven in de keuken.

Het idee voor het kookboek ontstond toen Charlotte Leijs vaker en vaker de eettradities van verschillende Krabben aanhoorde. In veel Bergse huizen gebeurt er iets met eten tijdens Vastenavond. Alle Krabben hebben zo hun eigen eetgewoonten en tradities tijdens het feest. Hoe mooi is het om ieders tradities vast te leggen? Samen met Bergse journaliste Rosanne Langenberg en smulpaap Maarten Rikken werd het startschot gegeven voor een heus Vastenavend-kookboek.

Volop variëteit

Maar liefst 22 keukens werden bezocht, 22 verhalen werden opgeschreven. Er werden tal van recepten uitgewerkt. Van Schrobbelèr-bavarois tot narrenkoekjes voor de kleintjes. De overheerlijke soepen, waaronder een Bergse biersoep, en stampotten niet te vergeten. Oh… En natuurlijk jaszakrecepten: al dat lekkers wat je mee kunt nemen tijdens het dweilen!

Betoverende verhalen

Inmiddels ligt er een smaakvol boek te wachten om gelezen én gebruikt te worden. Het is een bundel geworden waarin de cultuur van Vastenavend op een bijzondere manier wordt vastgelegd, waarvan eten een belangrijk onderdeel is. Laat je betoveren door het verhaal achter de varkensblazen, in het leven geroepen door slager Frans Leenaars. Of door de lange gehaktballenavond-traditie van de familie Van der Steen. En trouwens… Wat gaat Prins Nilles III eigenlijk voor zichzelf koken als hij volgend jaar is afgetreden? Alle antwoorden vind je in Allef Gaar.

Op zondagmiddag 9 februari vindt de smaakvolle boekpresentatie plaats in Den Enghel, om 15.30 uur, Vanaf dan kan iedereen voor 11 euro Allef Gaar kopen. Voor wie er niet bij kan zijn worden later nog verkooppunten bekend gemaakt. Alle details zijn terug te vinden op www.allefgaar.nl. Het is hier ook al te reserveren. Smakelijk alvast!  

Vastenavond – Vastenavend
De echte ‘Ansjoviniste’ onder de Bergenaren reageren soms wat gepikeerd op het feit dat we in veel teksten ABN gebruiken om het volksfeest aan te duiden. Weliswaar wordt in het Krabbegat over ‘Vastenavend’ – met een e – gesproken maar wanneer we een artikel in het Nederlands schrijven, houden we vaak ook die spelling aan bij het benoemen ervan. Het ligt anders in de eigennaam van de organiserende stichting. Die heet nu eenmaal Stichting Vastenavend, dat ligt officieel vast. En soms schrijven we teksten ook in het Bergs, dan wordt het vanzelfsprekend wél ‘Vastenavend’. Het staat de lezer natuurlijk vrij om dat laatste overal te lezen, en te voelen.
 
Agge Mar Leut Et! – De redactie