Amanda de Waal is blij met haar nieuwe kantoor. ‘Ik heb m’n plek gevonden’

BERGEN OP ZOOM – Ze was de eerste die tekende, zegt ze met een grote glimlach. Advocate Amanda de Waal hield tot voor kort nog kantoor te Hoogerheide. Tegenwoordig is ze te vinden in de in ere herstelde pastorie naast de Lourdeskerk, die een nieuwe bestemming heeft gekregen als kantoorvilla. Een groot deel van haar jeugd bracht ze door in Bergen op Zoom, dus het voelt als thuis.

Ze vergelijkt haar werk wel eens met dat van een huisarts, vertelt Amanda: “Je gaat daar heen met een klacht en krijgt de nodige adviezen maar soms word je ook naar een specialist doorverwezen.” Ze wil er mee aangeven dat een advocaat veel voor je kan betekenen maar soms aanvullende hulp inroept als het nodig is. “Het gaat er vooral om dat iemand uiteindelijk op de juiste wijze geholpen wordt en een goede inschatting te maken van zijn of haar kansen”, legt ze uit. “Daarover eerlijk zijn richting een cliënt is heel belangrijk.”

Meteen verkocht

Ze heeft een heel mooie plek gevonden voor Advocatenkantoor De Brabantse Wal, vindt Amanda. Met een aparte ontvangstruimte, alle mogelijke voorzieningen, leuke mensen om zich heen met hun eigen bezigheden en altijd aanspraak. “Ik was meteen verkocht toen ik het voor het eerst zag, al voor de verbouwing.” Toch gaat ze ook geregeld bij cliënten langs, vertelt de juriste: “Ik wil zeker bij bedrijfsmatige contacten graag hun werkomgeving en bedrijf eens hebben gezien. Vaak zijn mensen ook trots op hun bedrijf en willen ze het eens laten zien. Daarnaast komt het relaties soms beter uit. Daar houd je als flexibele dienstverlener rekening mee natuurlijk.”

Mensenmens

“Ik ben een advocaat in hart en nieren, iemand die slecht tegen onrecht kan”, vertelt Amanda. “Zo benader ik ook mijn zaken. Daar spelen mijn eigen waarden en normen tevens een rol in en die deel ik met een cliënt. Het moet klikken en voor beider gevoel ook kloppen, anders kun je er beter niet aan beginnen. Als we er samen voor gaan, is het mijn taak om wat recht is ook zo recht mogelijk te houden, om op te komen voor de belangen die ik behartig.”

Veel mensen denken dat dit al snel een kostbare kwestie is. Toch valt het vaak mee, aldus de raadsvrouw. Veel zaken en de afhandeling ervan zijn min of meer standaard procedures, die met wat aanpassingen en afspraken prima te regelen zijn. Dan blijven de benodigde uren en dus kosten beperkt. Amanda werkt in sommige gevallen ook voor een vooraf vastgestelde prijs. “Dan weet de cliënt ook waar hij of zij aan toe is.” Het tekent de betrokken kijk die ze heeft op haar vak. “Het verschil kunnen maken op een rechtvaardige wijze en mensen daarmee helpen geeft veel voldoening. Soms is adviseren al genoeg, bijvoorbeeld bij een startende ondernemer. Dat ik dit voortaan ook nog op zo’n mooie plek kan doen, in een stad waar ik me thuis voel, is helemaal geweldig.”