Artists in residence hebben veel zin in Bergse opdracht

foto: Thomas Kanters en André Bombera (links) hebben veel zin in experimenteren met biobased materialen.

INGEZONDEN MEDEDELING

Ontwerper Thomas Kanters is de bedenker van de biobased fiets die in de Bergse biobased pop-up store Pop-Up & Grow te bewonderen is. Mede daardoor werd hij gevraagd om hier de komende weken aan het werk te gaan. Dat doet ie niet alleen. Hij is een studio aan het opzetten met André Bombera, dus ze gaan samen een mooi project voor de gemeente Bergen op Zoom oppakken en vormgeven.

De gemeente heeft het tweetal behoorlijk uitgedaagd: ‘Bedenk een biobased relatiegeschenk dat we  met trots kunnen aanbieden aan hoogwaardigheidsbekleders die de stad bezoeken.’ Vanzelfsprekend dient het een object te worden dat geheel is vervaardigd van biobased materialen en dat ook uitstraalt. Thomas vertelt: “Onze uitdaging is om het niet alleen representatief te laten zijn maar ook spraakmakend. Het moet uitnodigen tot praten over het thema. We hebben de vraag gekregen om drie voorstellen in te dienen. Daarvan wordt er één uitgekozen. Van dat ontwerp gaan we zes exemplaren maken en dat doen we zo veel mogelijk hier. Zo kunnen bezoekers een beeld krijgen van wat er zoal kan met biobased grondstoffen.”

Gezamenlijke ontdekkingstocht

“Het wordt voor ons ook een ontdekkingstocht”, vertelt André. “Werken met alleen maar biobased basismateriaal vraagt om een heel andere benadering. We gaan waarschijnlijk ook moeten uitproberen hoe bepaalde combinaties en mengsels zich houden. Daar hebben we al wel ervaring mee. Voor ons gezamenlijke afstudeerproject ‘A dose of nature’ hebben Thomas en ik ook geëxperimenteerd met allemaal uit de natuur gehaalde grondstoffen. We zijn er zelfs in Nederland en Duitsland voor naar de zee, de bossen en de bergen geweest. Om inspiratie op te doen maar ook om bijvoorbeeld zeewier en dennennaalden bijeen te sprokkelen, die we weer gebruikten als basismateriaal en bestanddelen.”

Veel zin in!

De ontwerpers zijn gewend om vooral te denken vanuit de combinatie van praktische en creatieve toepassingen. Een object -zelf noemen ze het vooralsnog een ‘conversation piece’- maken dat niet zozeer een praktische maar vooral een  functie als tafelstuk moet krijgen is weer net wat anders. Thomas: “We gaan hier dus experimenteren, uitproberen en vormgeven. En iedereen is van harte welkom om te komen kijken.” André vult aan: “We zijn allebei onderzoekend ingesteld dus we hebben zin in dat avontuur. Biobased is nu eenmaal in opkomst en iets waar we ook als ontwerpers alleen maar meer mee te maken gaan hebben. Leuk om daar op een plek als dit mee aan de slag te mogen!”

Pop-Up & Grow heeft ook een eigen profielpagina.