Auteur Sonn Franken houdt pleidooi voor lokale schrijvers

BERGEN OP ZOOM – Op zich juicht Sonn Franken, zelf schrijver van meerdere romans en bundels, zeker toe dat boeken landelijk volop in de aandacht staan. Maar lokaal mist hij nog wel het één en ander. Er wordt te weinig aandacht besteed aan schrijftalent uit de eigen regionen, stelt hij.

Natuurlijk vindt Sonn initiatieven als de Boekenweek en alle aandacht voor literatuur in de landelijke tv-programma’s een goede zaak. Zeker in een tijd waarin steeds minder mensen naar een boek pakken en media-aandacht ervoor soms zelfs als ‘linkse hobby’ wordt afgedaan. Maar in eigen regio en gemeente valt er nog wel wat te wensen, meldt de schrijver in een persbericht.

Weinig aandacht

In die landelijke uitzendingen komen vooral gevestigde namen voorbij, stelt Franken vast. Maar ook op gemeentelijk niveau is weinig ruimte voor lokale schrijvers, en dat steekt. Hij geeft als voorbeeld plaatselijk bibliotheken. Die schenken maar weinig aandacht aan auteurs uit de regio, is zijn ervaring. Waarom niet een lokaal boekenbal?

Ook andere instanties en organisaties ontkomen niet aan kritiek. Zo zou de gemeente, al dan niet in samenwerking met de bieb, schrijvers uit eigen gelederen ruimte kunnen geven in panden als een stadskantoor, het Oude Stadhuis, een Markiezenhof en dergelijke. En lokale media krijgen eveneens een verwijt: te veel gekopieerd landelijk nieuws en te weinig aandacht voor lokaal talent.

Ontplooien

Mogelijkheden genoeg, aldus Franken, om de talenten uit de regio voor te stellen aan de bewoners van de Brabantse Wal. “Hoe moeten zij anders de kans krijgen om zich te presenteren, te kunnen investeren in hun toekomst en hun eigen passie, als ze al lokaal genegeerd worden?”, vraagt de schrijver zich af. Als ze meer platform zouden krijgen, en daarmee meer kansen zich te ontplooien, levert het wellicht zelfs nieuwe landelijke boegbeelden op die daarmee meteen hun regio op de kaart zetten. Sonn roept beleidsmakers en lokale media dringend op méér aandacht te schenken aan regionaal schrijftalent.

Foto: Chris van Klinken / Klink Fotografie

Wij publiceerden eerder over Sonn Franken: