Banketbakkerij Stapelkamp viert 25-jarig jubileum

Op 1 juli zit Banketbakkerij Stapelkamp 25 jaar in Bergen op Zoom. Een jubileum dus voor het echtpaar Martine en Ton Stapelkamp. Ze vieren het met onder meer een leuke actie voor klanten. Een verhaal over ondernemen in en met een familiebedrijf dat op en top Bergs is geworden.

Door: Mireille Hoetelmans

Een korte voorgeschiedenis. Ton Stapelkamp hielp in de Roosendaalse bakkerij van zijn vader en Martine Stapelkamp werkte bij de zusters Franciscanessen aldaar. Toen bakkerij Doomen in de Bergse Steenbergsestraat te koop kwam, besloot Stapelkamp senior het bedrijf over te kopen. Hij zette er zoon Ton en Martine in, die met hun drie maanden oude zoontje Sander boven de zaak gingen wonen. Het eerste jaar was de zaak eigenlijk een filiaal van de Roosendaalse vestiging, met zelfs het hele Doomen-team er nog in dienst, inclusief de voormalige eigenaar. Daarna werd de banketbakkerij écht van Martine en Ton. Ze hadden er hun draai gevonden.

Hechte band

In het begin moesten sommige Bergenaren wel even wennen aan ‘die Roosendalers’. Martine heeft echter een Belgisch accent en Ton komt oorspronkelijk uit Nijmegen. Het bleek dus al snel wel mee te vallen, zelfs bij de grootste chauvinisten. Sterker nog, ze bouwden een hechte band op met veel bezoekers. Martine: “Misschien komt het ook door m’n eerdere werk in de zorg. Persoonlijke aandacht staat altijd voorop. Wij kennen onze klanten en merken vaak al snel wanneer het met iemand wat minder of juist heel goed gaat. Dat heb je met veel vaste klanten.” Ook van huis uit kreeg ze een aantal belangrijke dingen mee. “Mijn ouders wisten van aanpakken. ‘Doorzetten en niet zaniken’ was hun motto. Later hielpen zij vaak met ons huishouden en in de winkel”, vertelt ze met enige weemoed.

Trots

Er is veel veranderd in de bakkerij en winkel. De houten werkbanken zijn vervangen voor roestvrij staal, er worden geen middagdutjes meer gedaan in het keukentje (zoals hun voorganger nog wel eens deed) en de bruine tegeltjes verdwenen van de gevel. Ton heeft de bakkerij veel efficiënter gemaakt, zonder in te boeten op kwaliteit. Bijna alles is volledig zelf bereid, met de beste ingrediënten. Martine is trots op wat hij er van heeft gemaakt: “Ton is een ambachtelijke banketbakker in hart en nieren en al jaren leermeester voor aankomende bakkers. Gelukkig is er weer meer animo voor dit mooie vak.”

Gendertaart

Ook de ambachtelijke banketbakker moet mee met de tijd. Dat leidt soms tot mooie en hele persoonlijke dingen, vertelt Martine: “Wij maken steeds vaker gendertaarten. Dat is overgewaaid uit Amerika. Met de kleur van de vulling maakt een aankomend ouderpaar bekend of het een jonge of een meisje wordt. Vaak weet het ouderpaar het zelf nog niet eens. De foto van de echo wordt dan in een gesloten envelop aan ons toevertrouwd. Het voelt heel speciaal om dat te mogen doen.”

Het ondernemen is in de jaren wel ingewikkelder geworden, vindt Martine: “We willen natuurlijk meegaan met de tijd maar ook vooral een echte servicewinkel blijven. Geen webshop dus voor ons. Een bezoek aan de bakker, die heerlijke geuren ervaren: dat kan online niet. Wij willen in het hele brede marktaanbod uitgaan van onze eigen kracht. Dat ambachtelijke is waarmee we ons onderscheiden. Ik denk dat het ambacht in z’n algemeenheid meer ondersteund en gepromoot zou moeten worden in een binnenstad. Het zorgt voor beleving, onderscheidend vermogen. Ambachtsmensen voegen iets toe en hebben daarmee bestaansrecht, tussen al die standaard filiaalbedrijven.”

Opvolging

Hoe het met de opvolging zit? Hun zonen Sander en Matthijs hebben andere plannen. Ton en Martine hebben ze ook altijd gestimuleerd om te gaan studeren. “Maar dat is ook nog helemaal niet aan de orde”, zegt Martine enthousiast. “Wij hebben het enorm naar ons zin en ik heb nog volop leuke ideeën voor de toekomst. Wat dat is ga ik nog niet vertellen maar wij blijven nog wel even ondernemen hoor.”

Op 1 en 2 juli viert Banketbakkerij Stapelkamp het 25-jarig bestaan met een traktatie voor alle klanten. Op zaterdag 2 juli is er tussen 16.00 en 19.00 een receptie voor al hun relaties en een dag later gaan zij gezellig als team op stap.

Klik hier voor de profielpagina van Banketbakkerij Stapelkamp