Jubilerende theatergroep Honger licht tipje van sluier op tijdens sponsoravond

BERGEN OP ZOOM – Theatergroep Honger bestaat tien jaar en dat vieren zij met een cadeautje voor publiek en spelers. Tijdens de jaarlijkse sponsoravond werden de gulle gevers van de vorige productie bedankt. Zij kregen een preview van de voorstelling die in september wordt gebracht op Sportpark Rozenoord. Honger wil verrassend theater op bijzondere locaties brengen en dit jaar wordt het bovendien allemaal redelijk fysiek.

Door: Mireille Hoetelmans

Na het volgen van enkele workshops bij de professionele theatergroep 'De Kwekerij' uit Tilburg ontstond al snel de gedachte om in samenwerking met dat gezelschap te komen tot een voor Honger nieuwe vorm van theater. Bij fysiek theater staan mimiek, beweging en lichaamstaal centraal, in plaats van gesproken woord en dialogen. Het nieuwe stuk, 'Heldhaftig' genaamd, is theater maken in zijn puurste vorm, aldus Honger. Het is geen kant en klaar stuk, het maakproces is volop in ontwikkeling.

Fysiek avontuur

'Heldhaftig' gaat over helden en anti-helden. Elementen uit de sport worden uitgelicht en op een verrassende wijze maken bezoekers kennis met herkenbare stereotypes, die in het spel in een ander daglicht worden gezet. Het publiek wordt meegenomen in een fysiek avontuur en gaat daar onderdeel van uitmaken. Dré Lameir, voorzitter van theatergroep Honger, is blij met de unieke locatie die Rozenoord biedt, met een tribune uit de jaren ’50. Er ontstond hier tevens een samenwerking met een andere jubilaris: Spado. Dat maakt dit project tot een mooie verbinding tussen cultuur en sport, waar beide clubs enthousiast over zijn.

Mooie misverstanden

De repetities die Honger tijdens de trainingsavonden bij Spado iedere week hebben, leiden soms tot bijzondere situaties. Voorzitter Dré: "Toen wij een scène repeteerden waarin iemand nogal hardhandig werd aangepakt, dachten sporters van Spado dat het menens was." Spado-voorzitter Jacques van Gool vulde aan: "Er wilden enkele sporters de ‘onverlaat’ helpen pakken. Sommige leden moesten daarna toch even hun verhaal kwijt bij hun bestuur."

Foto's: Mireille Hoetelmans