Deel Bergse ganzen is vrijdag opgehaald

BERGEN OP ZOOM – Een flink deel van de ganzen die de gemeente in eerste instantie wilde laten 'afvangen' met bestemming poelier is vandaag opgehaald. Ganzenvriend Chögyal Trizin is naar Bergen op Zoom gekomen om ze te redden. Ze krijgen een nieuw onderkomen in zijn Akka's Ganzenparadijs.

Op 3 mei vroeg KijkopBergenopZoom.nl naar aanleiding van een brief die het College van B&W stuurde aan de raad wat er met de ganzen ging gebeuren die er volgens de gemeente te veel waren. Een dag later kregen we antwoord: Ze zouden naar de poelier gaan. Dat bericht maakte heel wat los bij de bewoners van Bergen op Zoom. Trudy Suijkerbuik startte meteen een petitie om de dieren te redden en een aantal jongemeiden volgde haar voorbeeld.

Ook van buiten de gemeente werd er gereageerd. Niet alleen werd het een verhaal in de landelijke media maar ook meldde zich Chögyal Trizin van Stichting Akka's Ganzenparadijs. Die liet in niet mis te verstane bewoordingen weten dat de dieren hoe dan ook gered gingen worden. Hij meldde zich bij de gemeente en wist, ondersteund door de handtekeningenacties, Wethouder van der Velden te overtuigen. Hij mocht de ganzen ophalen en een nieuw onderkomen geven.

Groot deel opgehaald, de rest volgt binnenkort

Na enige tegenslag bij de vogelopvang (er stortte een dak in) was het vandaag dan toch zo ver. Trizin was met een heel team in Bergen op Zoom om de ganzen te vangen. Eerst bij de Markiezaten en daarna bij het Anton van Duinkerkenpark. "Daar zijn de witte ganzen nu ook weg. De paar die er nog zitten horen bij de Canadese ganzenfamilie", liet Trudy Suijkerbuijk weten. Zij was bij de reddingsoperatie. Ze liet ook weten dat niet alle ganzen ineens mee konden, daarvoor zijn het er te veel. Op waarschijnlijk 13 juli worden de ganzen in de Melanen gevangen en meegenomen.

Filmpje en foto's: Trudy Suijkerbuijk