Beeld stond al jaren los maar bijna niemand wist dat

BERGEN OP ZOOM – Al sinds de jaren '70 staat het beeld 'Muskus-Os' op het pleintje op de hoek van de Zuis-Oostsingel en de Jacob Obrechtlaan, voor wat tegenwoordig het gemeentehuis is. Wat bijna niemand wist, is dat het al jaren los stond.

Bergen op Zoom heeft een eigen 'Beeldenwacht'. Een groepje kunstenaars dat, in samenspraak met de gemeente en stichting Kunst in de Openbare ruimte, controleert hoe het is gesteld met de kunstwerken die her en der in Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat staan. Klein onderhoud verzorgen ze zelf, als er meer moet gebeuren worden in goed overleg professionele bedrijven ingeschakeld.

Kans op diefstal was niet groot

Vanmorgen waren enkele 'Beeldenwachters' samen met een gespecialiseerd bedrijf aan het werk aan het deels bronzen beeld, ooit gemaakt door Arie Teeuwisse, in opdracht voor Bergen op Zoom. Het blijkt al enkele jaren los te staan, de verbindingen met de stenen sokkel waren doorgeroest. Dat wordt nu hersteld. Heel groot was het risico dat het loeizware beeld in die tijd voor het herstel werd gestolen niet, er moest een behoorlijke takelinstallatie aan te pas komen om het te verplaatsen.