Bejaarden berovende man opgepakt

TILBURG / ZEELAND / BERGEN OP ZOOM – Op donderdag 14 december heeft de politie in Tilburg een inwoner aangehouden die ervan wordt verdacht de afgelopen maanden vele bejaarden te hebben beroofd van hun pinpas. Politie en justitie verdenken hem van een reeks diefstallen van pinpassen in Zuid-Nederland en het pinnen met deze gestolen bankpassen.

De politie kwam de man dit najaar op het spoor tijdens een onderzoek naar tientallen diefstallen van bankpassen. De man heeft vermoedelijk ruim honderdduizend euro buitgemaakt.

Bankrekeningen

In november startte de politie een onderzoek naar meerdere diefstallen van bankpassen in onder andere Goes, Middelburg, Tilburg, Rotterdam en Bergen op Zoom. Vooral van oudere slachtoffers werden pinpassen gestolen, nadat eerst de pincode was afgekeken door vrouwelijke handlangers. Zij hielpen ook bij de diefstallen. Vervolgens werd via internetbankieren spaargeld naar de betaalrekening overgemaakt en de daglimiet van de bankpas verhoogd. Vervolgens werd bij een bankautomaat maximaal gepind en tot slot werden dure spullen gekocht en met de betaalpas afgerekend. Op deze manier werden slachtoffers van duizenden euro’s bestolen.

Rechter-Commissaris

De politie hield op donderdagmorgen 14 december de 30-jarige man aan. Hij is voor verder onderzoek naar het politiecellencomplex Torentijd in Middelburg gebracht, waar hij enkele keren is verhoord. Op woensdag 20 december wordt hij voor de Rechter-Commissaris geleid.

Weerloos

Het viel de politie op dat alle slachtoffers bejaard of hoogbejaard zijn. De zakkenrollers zochten veelal oudere mensen uit. Zij keken voornamelijk in supermarkten de pincode af. Hierna spraken zij de slachtoffers buiten aan, waarbij de bankpassen werden gerold. Hierna werd met deze passen vaak binnen tien minuten gepind bij een bankinstelling.

Buit

In de woning van de verdachte werd een deel van de buit teruggevonden, evenals een bedrag van bijna tienduizend euro. Het geld en een horloge van het merk Rolex waren in een toiletunit verstopt. Deze goederen zijn in beslag genomen.

Strijd mee tegen babbeltrucs

Tip! Iemand komt heel dicht bij staan tijdens het betalen (pinnen) aan de kassa. Vraag de persoon achter u om afstand te houden. Scherm uw pincode af. Loop pas weg als u alles goed hebt opgeborgen.

Bron en foto: Politie.nl