Benefietconcert en veiling ten bate van Hospice De Markies

INGEZONDEN MEDEDELING (bewerkt door de redactie)

BERGEN OP ZOOM – Op 15 oktober 2017 organiseren Jasper, Guus jr. en Paul de Waal een groots benefietconcert en eerder al een veiling ten bate van Hospice De Markies. De drie zonen van de in 2016 overleden Bergse muzikant Guus de Waal waren danig onder de indruk van de zorg en medemenselijkheid die hun vader in zijn laatste dagen in hospice De Markies mocht ontvangen. Reden om iets terug te doen voor de bijzondere zorginstelling.

De middag heeft de naam ‘Guus de Waal – Het Slotakkoord’ meegekregen. Tijdens dit concert nemen diverse muzikanten uit Bergen op Zoom en de regio plaats in misschien wel het beste harmonieorkest van Bergen. Het optreden van dit unieke gelegenheidsorkest wordt afgewisseld met optredens van solisten en ensembles. Op die middag wordt ook de opbrengst van de bijzondere veiling bekend gemaakt.

Dit initiatief wordt ondersteund door een comité van aanbeveling bestaande uit burgemeester Frank Petter, Ed Nijpels (voormalig Minister en Commissaris van de Koningin), Jeroen van Wijk (Prins Nilles III) en Jef Pelgrims (Voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting tanteLouise).

Het leven vieren

Guus de Waal jr vertelt: “In de laatste dagen die we samen met onze vader in De Markies doorbrachten, ontstond het idee om iets terug te doen voor het hospice, de medewerkers en de vele vrijwilligers. Dat idee is nu uitgewerkt tot een benefietconcert om geld in te zamelen voor het hospice én om het leven te vieren.”

Op het programma staan mooie stukken, sommige serieus en sommige vrolijk. Het orkest zal onder leiding staan van Jasper de Waal. Die heeft dankzij zijn eigen carrière als professioneel hoornist (onder meer bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest) en als dirigent een uitgebreid netwerk in de nationale en internationale muziekwereld. Het publiek kan dus optredens verwachten van combo’s, orkesten, muzikanten en solisten van nationale en internationale faam. Denk bijvoorbeeld aan top-jazzpianist Jasper Soffers en meestertrompettist Frank van der Poel. Jasper: “We zijn nog met enkele topmuzikanten in gesprek. Iedereen vindt het een tof idee en wil meewerken. Binnenkort kunnen we meer namen bekend maken.”

Veiling

Naast het concert organiseren de drie broers tevens een veiling, waar niet alleen kunstwerken en workshops maar ook een masterclass dirigeren onder de hamer komen. Een unieke kans om een droom te verwezenlijken en zelf eens op de bok te staan voor een groot orkest. Paul de Waal: “We zijn nu druk aan de gang met het werven van sponsoren, muzikanten en veilingitems. We zijn heel trots op de muzikanten en de vele kunstenaars die al medewerking hebben toegezegd, waaronder Sjoerd van de Boom, Els van Egeraat, Karin van der Looij en Liesbeth de Waal. De veiling zal grotendeels online plaatsvinden en pakweg een maand voor het concert opengaan. Nieuwe informatie over het programma zullen we steeds delen via een speciale eventpagina op Facebook.”

Opbrengst

De opbrengst van concert en veiling gaan naar Stichting Vrienden van Hospice De Markies. De feitelijke zorg in Hospice De Markies wordt namelijk betaald door de overheid, maar voor andere noodzakelijke voorzieningen als inrichting, materialen en onderhoud is de instelling geheel afhankelijk van sponsoring en vrijwillige bijdragen. En het hoge niveau van zorg kan alleen gerealiseerd worden dankzij een grote groep betrokken vrijwilligers. Sponsoring en giften zijn essentieel voor het voortbestaan van het hospice en voor de door de drie broers zo gewaardeerde kleinschalige, individuele en menselijke zorg.

Het Slotakkoord vindt plaats op zondag 15 oktober, om 14:30 uur in evenementenzaal De Stoelemat. Entree is 15 euro. Voorverkoop via: https://hetslotakkoord.eventbrite.nl