‘Bergen op Groen’ zaterdagavond te zien bij SBS6

BERGEN OP ZOOM / NIJMEGEN / AMSTERDAM – In de zaterdagavondeditie van Hart Van Nederland besteedt SBS6 op 23 september een deel van de uitzending aan de wereldwijde actie #lightupformito, waarmee aandacht wordt gevraagd voor energiestofwisselingsziekten. Hiervoor is nog geen medicijn beschikbaar en er wordt op meerdere continenten met groen licht gewezen op het feit dat dit heel snel moet veranderen. Het is tevens een vraag om wat begrip voor de patiënten (vaak jonge kinderen) en hun omgeving.

Stofwisselingsziekten zijn slopend en treffen met name kinderen. Die halen soms het tiende levensjaar niet eens, laat staan dat er veel volwassenen worden. Er worden niet veel mensen door getroffen dus de farmaceutische industrie steekt weinig tot geen tijd in het vinden van medicijnen.

Toch onderzoek, én zicht op genezing

De Nijmeegse professor Jan Smeitink besloot er 30 jaar geleden onderzoek naar te gaan doen en wordt daarbij financieel gesteund door onder meer de landelijke Stichting Energy4All. Hij heeft een medicijn ontwikkeld dat bemoedigende resultaten geeft maar het moet wel verder getest en verfijnd worden waarschijnlijk. Daar is dus nog heel wat budget voor nodig. Mede daarom is het van belang dat de wereld zich realiseert hoe vreselijk het is als jezelf of je kind hierdoor wordt getroffen. Om dat besef aan te wakkeren is bedacht om monumenten overal ter wereld een week groen uit te lichten, en daar deed Bergen op Zoom dit jaar voor het eerst massaal aan mee. Dusdanig zelfs dat SBS6 besloot er aandacht aan te besteden.

'Bergen op Groen'

In de uitzending van zaterdag 23 september, 22.30 uur, komt professor Smeitink aan het woord. Waarschijnlijk wordt tevens een gezin geïnterviewd dat getroffen is door de ziekte. Om ook te laten zien hoe groot de betrokkenheid her en der al is en hoe die groeit, worden onder meer beelden getoond van de Bergse Grote Markt, die in een paar dagen tijd bijna helemaal groen is gekleurd. De opnames zijn in de nacht van donderdag op vrijdag gemaakt door filmer/fotograaf Nick Franken.

De stad heeft zich echt van haar beste kant laten zien, vindt Paul van der Rijt. Hij is één van de mensen die dit hier heeft aangezwengeld en hij is getroffen door de Bergse bereidwilligheid om bij te dragen aan deze stijlvolle wijze van aandacht vragen voor een vreselijk aandoening.

Ook iets doen? Doneren voor de research? Meer weten? www.energy4all.nl

Afbeeldingen: 1 tm 3 gemaakt door Paul van der Rijt / 4 en5 zijn videostills uit de opnames van Nick Franken