Bergen op Zoom en de aspergeteelt

(Ingezonden artikel. Foto: auteur)

BERGEN OP ZOOM – Hoewel Noord-Limburg sinds jaar en dag bekendstaat om haar aspergeteelt, heeft ook de regio Bergen op Zoom een naam hoog te houden wat de teelt van het ‘witte goud’ betreft. Sterker nog: vóórdat Noord-Limburg het centrum van de aspergeteelt werd, was Bergen op Zoom de eerste en enige regio in Nederland met een grote aspergeteelt. Ook worden er nog steeds asperges geteeld in Bergen op Zoom.

Geschiedenis van de aspergeteelt

De geschiedenis van de aspergeteelt gaat ruim 5.000 jaar terug. Bij opgravingen in Egypte, blijkt dat in het oude Egypte al asperges geteeld werden. Na het verval van het oude Egyptische rijk, waren het vooral de Romeinen die groot waren in de aspergeteelt. Maar met het einde van het Romeinse rijk hield ook de aspergeteelt in Europa op. De focus lag toen op het Midden-Oosten. Vanaf de middeleeuwen, toen de Arabieren delen van Spanje veroverden deed ook de asperge weer intrede in Europa. Heel langzaam werd de teelt meer naar het noorden verlegd, beginnend bij Frankrijk. Pas in de 19de eeuw werden ook in Nederland op grote schaal asperges geteeld en wel in de regio rondom Bergen op Zoom. De asperges werden vooral afgezet in de nabijgelegen regio Antwerpen. Hoewel de focus van de massale aspergeteelt na de Eerste Wereldoorlog vooral in Noord-Limburg kwam te liggen, is de asperge altijd verbonden gebleven aan Bergen op Zoom. Totaal zijn er tegenwoordig nog zo’n vijftien aspergetelers actief in de regio.

Aspergeteelt

Het grote voordeel van het telen van asperges, is dat de groente op een open veld gekweekt kan worden. De teler heeft dan geen energieleverancier om de kassen verlicht en dus warm te houden. Uiteraard is het ook mogelijk om de asperge in een kas te telen, waardoor de teelt ook van de energieleverancier afhankelijk is. Maar het is traditie dat de asperge als een seizoensproduct wordt aangeprezen. De aspergeplant gaat zo’n acht tot tien jaar mee. Jaarlijks sterven de bovengrondse takken af, maar het ondergrondse gedeelte overwintert. Dit gedeelte groeit uit tot asperge en wordt jaarlijks van april t/m juni geoogst. Aspergevelden die bestaan uit ophogingen brengen witte asperges voort. Mede door de ophoging wordt de asperge niet aan het zonlicht blootgesteld. Asperges die wel in contact met de zon komen worden groen of paars. In Nederland zijn witte asperges gebruikelijk.

Brabantse Wal Asperge

De asperge uit de regio Bergen op Zoom onderscheidt zich van de Noord-Limburgse asperge in smaak. Deze asperge heeft een officieel Europees keurmerk gekregen als Brabantse Wal Asperge. De Brabantse Wal Asperge heeft een licht zilte smaak. Het is een combinatie van zuiver grondwater uit de Kalmthoutse Heide en de zilte zeelucht die vanuit Zeeland over de Brabantse aspergevelden waait. Bergen op Zoom mag misschien geen grote aspergeteelt meer hebben, de eigen Brabantse Wal Asperge blijft onlosmakelijk met Bergen op Zoom verbonden.