Bergen op Zoom grootste stijger binnenstadbezoekers

BERGEN OP ZOOM – Goed nieuws voor de binnenstad en de gemeente Bergen op Zoom. Retail-adviesbureau RMC komt met cijfers over de bezoekersaantal van Nederlandse steden. In de categorie 'middelgroot' scoort het Bergse centrum het hoogst. Maar waar blijft het chauvinistische enthousiasme?

De 'Bergenaar' is trots op z'n stad, is altijd de gedachte. De vlag gaat uit dus, zou je denken, als een onafhankelijk onderzoek aantoont dat het centrum in de categorie 'middelgrote steden' als grootste groeier bovenaan staat. Met een bezoekerstoename van 35,8 procent laat Bergen op Zoom steden achter zich als Winterswijk (31,1 procent), Helmond (24,2 procent), Oss (22,5 procent) en Middelburg (17,2 procent). Zelfs de verschillen zijn groot, alleen de nummer 2 komt in de buurt.

'Je moet het wél willen zien'

Wethouder Patrick van der Velden is blij met de score, meldde hij tijdens de wekelijkse persconferentie: "We werken hard aan de groei in het centrum. Dat het zo veel meer passanten oplevert is een mooie opsteker. Natuurlijk moeten ondernemers er zelf voor zorgen dat die mensen binnen komen en tevreden klanten worden."

Over het tegengaan van de leegstand zei hij: "Met Ondernemersvereniging Sterck en het Binnenstadslab zijn we druk bezig met de opwaardering. Er onstaan ook steeds nieuwe initiatieven. Ik heb in anderhalf jaar alleen al 22 nieuwe winkels mogen verwelkomen. Natuurlijk is er nog leegstand maar je moet verbeteringen ook willen zien natuurlijk." Hij reageert daarmee op de mopperige Facebook-reacties van een aantal mensen op het goede nieuws. Gemiddeld was de leegstand in de Bergse binnenstad lang stabiel, met een percentage van ongeveer 13 procent. De hernieuwde interesse voor het centrum zou het kantelpunt kunnen zijn voor een vermindering van dat percentage. Gelukkig zijn er ook heel veel 'likes' voor het goede nieuws.