Bergenaar (35) aangehouden om deelname aan criminele drugsorganisatie

BERGEN OP ZOOM – Gisteren is op zijn verblijfadres een 35-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden die verdacht wordt van witwassen en deelname aan een criminele drugsorganisatie waarbij ook een al eerder gearresteerde 40-jarige Amsterdammer betrokken zou zijn.

Onder leiding van de rechter-commissaris is de woning doorzocht. Na de moord op Gintas Macionis (37) in Huijbergen op zaterdag 22 februari 2014 kreeg de politie zicht op twee criminele organisaties waarna op vrijdag 27 februari 2015 een grote actie werd gehouden. In verband met dit onderzoek zijn de afgelopen maanden al 15 verdachten aangehouden.

Liquidatie

De destijds 37-jarige Gintas Macionis afkomstig uit Litouwen werd op zaterdagavond 22 februari 2014 omstreeks 21.00 uur op de oprit van zijn woning aan de Groenendries in Huijbergen in zijn hoofd geschoten. Hij overleed kort daarna in het ziekenhuis. Er werd een Team Grootschalige Opsporing geformeerd. Op dinsdag 7 oktober 2014 zijn in Nederland drie mannen (31, 34 en 39 jaar) met een Balkan-achtergrond aangehouden die als uitvoerders worden gezien. Op donderdag 9 oktober 2014 werd bekend gemaakt dat een vierde verdachte, een 24-jarige Kroatische man in Duitsland in hechtenis zat. Deze verdachte werd uitgeleverd aan Nederland.

Aanwijzingen

Tijdens het onderzoek kreeg het rechercheteam steeds meer aanwijzingen dat er twee criminele organisaties bij de liquidatie betrokken zijn. Ten eerste een criminele organisatie waar de in oktober 2014 aangehouden verdachten deel van uit maken en die zich onder meer bezighoudt met drugs- en wapendelicten en ten tweede een criminele organisatie rond een 40-jarige Amsterdammer die gezien wordt als mogelijke opdrachtgever van de liquidatie. Deze verdachten zouden zich bezighouden met de internationale handel in drugs, met name in hennep en witwasfraude. Dankzij interventies vanuit het rechercheteam werden meerdere (internationale) drugstransporten onderschept en hennepkwekerijen ontdekt. Bij deze acties nam de politie enkele tientallen kilo's hennep in beslag. Volgens de speurders zou het motief voor de moord op Gintas Macionis ook verband houden met een conflict over een drugstransactie.

Bron: Politie RE Zeeland-West-Brabant