Bergenaar Alexander Dekkers is al enkele jaren een vast gezicht bij Omroep Zeeland

BERGEN OP ZOOM – Wat ooit als hobby begon, bij de schoolradio van 't Rijks, groeide uit tot een serieuze journalistieke carrière. Tegenwoordig is Alexander Dekkers één van de vier vaste gezichten in het nieuwsprogramma Zeeland Nu van Omroep Zeeland. Dat is echter niet zijn enige taak daar. Juist de redactionele diversiteit maakt zijn baan zo leuk.

In mei 2011 is Alexander begonnen bij de nieuwsredactie van de Zeeuwse omroep. Niet heel lang daarna vertrok één van de nieuwslezers en werd hem gevraagd of hij interesse had. Dat had ie en de screentest beviel wederzijds, dus sindsdien zien kijkers van het programma hem geregeld 16 minuten lang het nieuws presenteren. Soms wel vijf dagen per week, soms maar één of twee keer per week en zelfs wel eens een hele week niet. Het ligt aan de taakverdeling en agenda's.

Mooie baan

Alexander vertelt: "Volgens mij is nieuwslezer zijn de mooiste baan in omroepland. In ieder geval bij een organisatie als Omroep Zeeland. Je werkt dan zelf volop mee aan de redactionele totstandkoming van het programma. Ik ben dagelijks op zoek naar nieuws, maak geregeld eigen items, ga op pad met een camera en monteer het nodige zelf. Natuurlijk schrijf of herschrijf ik ook m'n eigen teksten. Het moet wel bij me passen en natuurlijk overkomen." Veel mensen denken dat een journaal presenteren eenvoudig is, weet de nieuwslezer. Dat valt in de praktijk echter vies tegen. Alexander: "Je moet op heel veel letten: een autocue, de tijd waarin het allemaal moet gebeuren, de juiste volgorde. En daarbij dien je berichten natuurlijk objectief te brengen, dus je gezicht moet in de plooi blijven, wat je ook van een onderwerp vindt. Het is iedere keer weer spannend als we om 17.00 uur live gaan."

Herkend worden

Of hij veel herkend wordt op straat? "In Zeeland gebeurt dat natuurlijk geregeld. Daarbuiten valt het erg mee. Heel af en toe merkt ineens iemand op dat hij of zij me pas op tv zag, zoals onlangs een buurvrouw. Maar toen ik nog leraar was in Bergen op Zoom werd ik hier vaker aangesproken. De Zeeuwen zijn gelukkig rustig en veelal zelfs gereserveerd als ze me herkennen. Het blijft vooral bij kijken. En het helpt soms juist dat mensen weten wie je bent. Je wordt dan eerder te woord gestaan als het meezit en dat is voor mij, als journalist op zoek naar informatie, natuurlijk erg handig. Een van de grote uitdagingen van het vak blijft toch om mensen voor de camera hun verhaal te laten doen."

Alexander aan het werk zien? Klik hier zoor de Zeeland Nu aflevering van 10 december.