VVD wil protocol voor huldigen van kampioenen

BERGEN OP ZOOM – VVD-raadslid Gertjan Huismans wil dat Bergen op Zoom op passende wijze omgaat met inwoners die een sportieve of anderer maatschappelijke topprestatie leveren. Aanleiding is de overwinning van de kickboks-wereldkampioen Rico Verhoeven. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Verhoeven gehuldigd zou worden maar na forse kritieken heeft het stadsbestuur besloten om de topsporter alsnog in het zonnetje te zetten. Dat gebeurt tijdens de aftrap van de Santarun, zaterdag 19 december. Huismans zal het college hierover bevragen tijdens de raadscommissie van donderdag.

Vorig jaar heeft de VVD in de gemeenteraad specifiek aandacht gevraagd voor de bijzondere positie die topsporters innemen, zegt Huismans. "De VVD fractie was van mening dat er gemeentelijk te weinig aandacht is voor de topprestaties die lokale sporters en teams leveren op het nationale en internationale podium." De liberalen hebben het college gevraagd om toppers te huldigen zodra er bijzondere prestaties worden geleverd. "De gemeente heeft op diverse vlakken teams sporters die hoge ogen gooien op het nationaal en internationaal podium. Er gaan dikke bedragen naar breedtesport en amateursport."

Te weinig aandacht

Tegelijkertijd is er te weinig aandacht voor hen die op topniveau acteren en presteren, vindt het raadslid. "Het feit dat dagen na de overwinning van Rico Verhoeven uit Halsteren als wereldkampioen er geen enkel initiatief vanuit de gemeente wordt genomen om hem als rol model en held een ontvangst te geven als eerbetoon is voor de VVD fractie onaanvaardbaar, met name omdat het college vorig jaar heeft beloofd om hier beter mee om te gaan."

Protocol voor kampioenen

De VVD wil van het college weten of er een gemeentelijk protocol komt voor huldiging van Bergse kampioenen. En niet alleen op sportgebied maar op álle maatschappelijke vlakken. Huismans: "Een wereldkampioen of nationaal kampioen verdient meer gemeentelijke waardering dan tot op heden gebruikelijk is. Voor de VVD is wat betreft the sky the limit. Wij weten dat er topprestaties worden geleverd door muzikanten, kunstenaars en rolschaatsteams."

De VVD wil dat er snel gemeentelijk beleid moet komen voor het huldigen van topprestaties. "Een jaar na de vraag van onze fractie zien nog niet veel verbetering", zegt Huismans. "Wij willen van het college weten hoe dit wordt verbeterd."

Fotobijschrift: het wereldkampioenschap van kickbokser Rico Verhoeven (links op de foto) veroorzaakte afgelopen zondag een internationale sensatie. In Bergen op Zoom wordt Rico zaterdag 19 december pas gehuldigd, na enige aarzeling van de gemeente. VVD-raadslid Gertjan Huismans vindt dat het stadsbestuur meer waardering moet tonen voor de Bergse topkampioenen.