Bergenaar Barry Jacobs wil regio vertegenwoordigen op landelijke lijst VVD

BERGEN OP ZOOM / DEN HAAG – Veel Bergenaren kennen Barry Jacobs vooral als raadslid van de VVD. En sinds kort ook van die grote borden langs de weg. De liberaal staat namelijk op de lijst voor de landelijke verkiezingen en wil daarbij ook zeker zijn gemeente en de regio vertegenwoordigen.

Barry is VVD-kandidaat voor de regio Zuidwest-Brabant en Tholen. Hij staat op plaats 64 van de lijst. Dat is niet per se heel hoog maar lokale kandidaten kunnen soms met voorkeursstemmen erg ver komen. Dat is ook precies waar hij op hoopt; "Ik wil heel graag mijn stad en streek vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Deze regio heeft zó veel kansen. Een deel daarvan moeten we natuurlijk lokaal oppakken maar hulp vanuit Den Haag en de overheid is zeker nodig. Daar hoop ik me sterk voor te kunnen maken."

De Randstad bepaalt

Zijn politieke roeping begon toen Barry namens de Landmacht in het buitenland actief was. "Daar zag ik hoe goed we het eigenlijk hebben in Nederland. Het inspireerde me om voor mijn eigen omgeving actief te willen zijn. Gaandeweg ontdekte ik ook dat landelijke politiek te veel een Randstad aangelegenheid is, terwijl het grootste deel van de stemmen toch echt elders gewonnen moet worden. Die mensen mogen best eens beter vertegenwoordigd en gehoord worden." Hij wijst op lokale thema's als de bovengemiddelde werkloosheid, maar ook op kansen die de regio biedt, van maintenance en biobased tot de logistiek: "De ligging van West-Brabant is perfect. Er zijn hier nog zo veel kansen, die moeten we benutten. Maar vergeet ook de creative industry niet in dit deel van Nederland. Nederland is koploper op het bedenken van goede concepten en daar doen we hier volop aan mee. Dat moeten we alle ruimte geven."

Landelijke thema's

Natuurlijk wordt van een kandidaat voor de Tweede Kamer meer verwacht dan alleen lokale vertegenwoordiging. Barry vertelt zich landelijk met name op drie speerpunten te willen focussen:

  • Defensie en veiligheid: "Na een tijd van bezuinigingen moeten we daar weer investeren", vindt de voormalige Landmacht-man. "Niet alleen vanwege NAVO afspraken maar ook omdat de wereld van nu nieuwe gevaren kent. Ik geloof wel dat Nederland dreigingen van terrorisme redelijk het hoofd weet te bieden maar als het om de verdediging van Europese grenzen gaat zijn we daar nu niet voldoende klaar voor."
  • Zorg: "Laten we eerst de al ingezette omvormingen eens afmaken" stelt Barry. "En waar nodig verbeteringen aanbrengen." Het manifest van Hugo Borst is een goed voorbeeld dat opvolging verdient, vindt de VVD'er. "Ik ben zéér voor meer handen aan het bed en het verlichten van al die administratieve belasting van zorgveleners. Ook de lokale aanpak van zorg is een goede zaak. Het kost alleen wat tijd en die moeten we het ook durven geven."
  • Economie: "Al die bezuinigingen waren niet even leuk", geeft Barry direct toe. "Maar ze hebben wel een begrotingsevenwicht gebracht, waardoor we nu weer kunnen investeren. De werkgelegenheid neemt al toe. We moeten alleen ook durven innoveren. Ik begrijp dat bedrijven bepaalde processen en arbeid naar goedkopere landen brengen. Het heeft geen zin daar tegen te ageren. Beter is inzetten op andersoortige economie, meer gespecialiseerd en met hogere marges vaak. Daarvoor is het van belang dat ook onderwijs aansluit bij de praktijk en we moeten ruimte en middelen bieden voor doorontwikkelen. Dáár liggen kansen, ook voor deze regio."

Wie graag nog even van gedachten wisselt met de VVD'er, voor de verkiezingen, kan hem zaterdag aanspreken in de Bergse binnenstad. Dan trekt hij samen met partijgenoten weer rond met hun inmiddels bekende kar. Vragen per mail stellen kan natuurlijk ook: barryjacobs@vvd-bergenopzoom.nl