Bergenaren maken serie over fanfare voor Omroep Brabant

BERGEN OP ZOOM – Het verenigingsleven is in heel veel gemeenschappen sterk vertegenwoordigd en kent zo z'n wel en wee. Dat kan zomaar tot een tv-programma leiden. Omroep Brabant is begonnen met het uitzenden van een serie over een fanfare uit het dorpje Andel, een productie gemaakt door de Bergenaren Wouter Crusio en Johan Meerman.

Een jaar lang volgden de makers deze fanfare. Wat ze tegenkwamen zijn zaken die iedere vereniniging kunnen overkomen en juist met die herkenbaarheid hoopt de oproep kijkers aan te spreken. Dat het deze fanfare werd is vooral toeval. Precies toen werd nagedacht over een serie als deze, meldde de vereniging zich bij Omroep Brabant met een oproep voor nieuwe leden. Het plan was toen nog niet om ze een heel jaar te volgen maar er bleken zo veel mooie verhalen te zijn dat dit uitendelijk wel gebeurde.

Voor- en tegenspoed

Vanaf 7 januari is dus te zien wat Johan en Wouter zoal meemaakten met het Andelse orkest. Het zijn niet alleen lichtvoetige anekdotes en situaties. Eén van de leden overleefde de Herculesramp uit 1996 en vertelt daarover. Twee andere leden kwamen daar bij om.

In z'n geheel is de serie vooral een weerspiegeling van het dagelijkse leven in en om zo'n lokaal muziekgezelschap, met ups en dus downs, grote vreugde en intens verdriet. Afgelopen maandag werden de eerste afleveringen getoond aan enkele leden en zij waren erg enthousiast, tot grote opluchting van de makers. "Het blijft spannend", aldus het tweetal. "Je hoopt een eerlijke en tot de verbeelding sprekende weergave van de werkelijkheid te geven. Dan is het mooi om te merken dat het ook zo wordt ervaren door de mensen over wie het gaat."

Burgemeester Frank Petter

De serie heeft indirect ook nog een andere link met Bergen op Zoom. Andel is een van de kerkdorpen van de gemeente Woudrichem, waar Frank Petter burgemeester was voordat hij het hier werd. Bij zijn afscheid daar heeft de fanfare gevraagd of hij ambassadeur van de vereniging wilde worden en het antwoord was ja. "Op die manier blijft de heer Petter betrokken bij de fanfare en kan de fanfare de warme herinneringen aan zijn (ambtshalve) belangstelling bij de vereniging voortzetten", laat pr-medewerker Arja van Herwijnen weten namens het Andels Fanfare Corps.

Aflevering 1 van 'Met De Muziek Mee' is hier terug te kijken.

Foto: Johan Meerman