Bergse binnenstad scoort zo slecht nog niet

BERGEN OP ZOOM / AMERSFOORT – Q&A is een Amersfoorts onderzoeksbureau dat voor de derde keer op rij hun jaarlijkse Retail Gemeente Atlas publiceerde. Hierin wordt samengevat hoe binnensteden scoren bij de consument. Dat levert soms opvallende uitkomsten op. Zo blijkt dat Bergen op Zoom het op plaats 25 helemaal niet slecht doet.

De 25e plaats is in een lijst van 60 is maar net boven de middenmoot, zou een pessimist op kunnen merken. Maar wie kijkt welke steden er boven en onder Bergen op Zoom staan, krijgt een ander beeld. Natuurlijk wint de Markiezenstad het niet van de meeste grote steden. Die hebben logischerwijs veel meer te bieden, al haalt Rotterdam met een 19e plaats een weinig hogere score. Veel vergelijkbare gemeentes doen het echter aanzienlijk slechter, met als dramatisch dieptepunt een 60e plaats voor Schiedam. Roosendaal moet zich troosten met een 50e plek.

De lijst komt tot stand op basis van meerdere factoren. Denk daarbij natuurlijk aan winkelaanbod maar ook aan de mix met horeca en de sfeer in een centrum. Zaken als bereikbaarheid, parkeren en het aanbod aan cultuur en evenementen tellen eveneens mee. Het zijn veelal de oudere steden die goed scoren. Die historische uistraling heeft veel effect op de beleving. Ook hier weer een uitzondering: Dordrecht komt in deze lijst niet verder dan plaats 38.