Bergse delegatie brengt relatiebezoek aan Canadese stad Edmonton

BERGEN OP ZOOM / EDMONTON – Een Bergse delegatie bezoekt van 18 tot en met 22 september de stad Edmonton in Canada. Bergen op zoom onderhoudt sinds 2013 een vriendschapsrelatie met deze Canadese stad. In 2014 werd voor het eerst de Memorial Day of Canada in The Netherlands georganiseerd in Bergen op Zoom. Tijdens deze plechtigheid herdenkt Canada alle soldaten die tijdens WO II vielen in Nederland.

Samen met de stad Edmonton is een programma voorbereid. Onderdeel daarvan is natuurlijk een ontmoeting met burgemeester Don Iveson. De oorsprong van de verbinding met Edmonton ligt in de Tweede Wereldoorlog. Het South Alberta Light Horse Regiment heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding van Bergen op Zoom en heeft Edmonton als thuisbasis.

Kansen voor de regio

Momenteel bestaan er in Nederland projecten waarin de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de rol van Canada daarin beter over het voetlicht wordt gebracht. Dit wordt gedaan vanuit een cultuurhistorische aanpak, waarbij toerisme als middel wordt gebruikt om kennis over de Tweede Wereldoorlog te delen. Bergen op Zoom en de regio willen in die ontwikkeling een belangrijke positie in gaan nemen. De grote erevelden in Bergen op Zoom, de voormalige slagvelden in de omgeving van de stad (verbonden aan de Slag om de Schelde) en haar ligging in de opmarsroute van de Canadese troepen in 1944-1945 zijn daarbij van grote betekenis.

De gemeentelijke delegatie zal bestaan uit burgemeester Frank Petter, wethouder Arjan van der Weegen, Annemarie Vrijenhoek (Manager Cultuur, Toerisme en Economische Zaken) en Paul Versijp (Kabinetchef en verbonden aan het South Alberthe Light Horse Regiment). Daarnaast gaan mee Frans de Vos (voorzitter Stichting Bevrijding Bergen op Zoom e.o.) en Piet van Dijk, voorzitter van de Stichting Vriendschap Bergen op Zoom – Edmonton. Er voegen zich op eigen kosten wellicht nog een lokale ondernemer en een vertegenwoordiger van de provincie toe aan het gezelschap.

Foto: www.edmonton.ca