Bergse motto 2018: Mè d’éél oew art!

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Ruwe bolsters, met blanke pitten, bevolkten zaterdagmiddag 'Ard Rok Kefee Oosterwaal'. De boeren van de Stichting Vastenavend kregen daar te horen wat het motto is geworden voor de komende Vastenavend.

Na een kort welkom door één van de eigenaren van de wel héél tijdelijke 'tattoesjop' aan de overkant was het Gròòtste Boer Joost Eykman die het woord nam. Die vertelde vertederd te zijn door wat hij zojuist had gezien. Ruige boeren die lieve plaatjes lieten zetten, en teksten over hun moeders of een vriendinneke. Met hartjes en andere blije afbeeldingen. Sommige jonge boeren moesten er zelfs een beetje bij huilen. De waren nog alleen plakplaatjes gewend…

Werremte

Maar er waren ook ruigere mannen die boten, ankers en zelf deels ontblote dames lieten tattoeëren, vertelde boer Joost. Toch is van allen de bedoeling alleen maar goed, wist hij te melden. Achter die grote monden en stoere types gaan blanke zieltjes schuil, die het goed voor hebben met de mensen, de stad en het Vastenavendfeest.

En die positiviteit, die 'werremte', kan Bergen op Zoom goed gebruiken, was zijn boodschap. In een tijd van een te lege binnenstad, leeglopende wijkhuizen, graffiti op plaatsen waar het niet hoort, moeten we goed voor elkaar zorgen. En we mogen trots zijn daarbij, op ons erfgoed maar óók op nieuwe initiatieven. Laten we positiviteit centraal zetten, tegenover het chagrijn in de wereld, riep de Gròòtste Boer op: "Toon liefde voor de stad en mekaar."

Daarom, vier Vastenavend 'MÈ D'ÉÉL OEW ART!