Bergse Nausikaä gaat een hondenasiel op Tenerife helpen

BERGEN OP ZOOM – Nausikaä van den Merkenhof is voor best veel mensen een bekend gezicht. Ze is namelijk communicatieadviseur bij de gemeente Bergen op Zoom. Maar de Bergse is ook hondenliefhebber. In die hoedanigheid gaat ze een bijzondere trip van een week maken naar Tenerife en daar een asiel helpen.

Begin december is het zo ver, schrijft Nausikaä, Dan gaat ze een week naar Tenerife. Niet voor vakantie maar om te helpen in een asiel, samen met een aantal andere vrijwilligers. De trip bekostigen ze zelf maar de dierenvrienden willen wél graag een mooi bedrag bij elkaar krijgen om materialen te kunnen kopen voor het bouwen van de hokken en slaapplekken. Misschien blijft er zelfs nog wat over voor medicijnen en voer voor de dieren, die er in nogal slechte omstandigheden moeten zien te overleven.

Er wordt vanuit het asiel en een stichting in Nederland geprobeerd zo veel mogelijk van de opgevangen honden een nieuw leven hier te geven. Op de website van PodencoWorld zie en lees je daar meer over.

Geld ophalen voor de honden

Om geld bij elkaar te krijgen voor hun decemberactie bij asiel Tierra Blanca is de vrijwilligersgroep, waar Nausikaä deel van uitmaakt, een online fondsenwerving begonnen. Op Facebook roept de Bergse hondenliefhebster op: "Kun jij iets missen? Al is het maar een beetje. Alle kleine beetjes samen betekenen voor de hondjes daar heel veel!"

Er zijn overigens ook andere manieren om iets voor de stichting te doen. Je kunt er natuurlijk een hond adopteren maar er is tevens een Facebookpagina die leuke spulletjes veilt voor dierenliefhebbers en eigenaren.

Nausikaä vertelt over haar drijfveren en de actie.

Let op! Het is hier en daar behoorlijk shockerend…

Ik ben vrijwilliger bij Stichting Podencoworld www.podencoworld.nl Deze stichting zet zich met hart en ziel in voor verwaarloosde en mishandelde Podenco’s in Spanje. De stichting ondersteunt diverse asielen, waaronder een in Tenerife. Podenco’s worden in Spanje gebruikt voor de jacht op konijnen. Voldoen ze niet meer, worden ze te oud, of heeft de jager er teveel, dan moet hij er vanaf. Dat gaat vaak op gruwelijke manieren. Honden worden opgehangen aan bomen, op die hoogte dat ze net met hun achterpoten niet bij de grond kunnen. Ze worden achter een trekhaak gebonden en rijden maar. Ze verdrinken ze, ze hongeren ze uit, ze binden ze aan een boom of laten ze achter in afgelegen gebieden vol in de zon zonder drinkwater. Een nest puppy’s? Die worden bij het grofvuil gegooid. Het kan ook dat ze de honden naar een dodingsstation brengen, dan is het gauw einde verhaal want rij voor rij laten ze daar de honden inslapen. Een enkele jager brengt zijn hond naar het asiel.  Daar krijgt het hondje dan de nodige medische zorg, eten en drinken. De honden in de asielen hebben een grotere kans op adoptie omdat de stichting daarin bemiddelt.  Ter plaatse in Spanje werken vrijwilligers in de asielen. Zij zorgen voor foto’s, filmpjes en beschrijvingen van de honden. Podencoworld plaatst deze honden vervolgens op hun website en facebook. Heeft iemand interesse in de hond, dan volgt een secure procedure om ervoor te zorgen dat het juiste hondje op de juiste plek komt. Als het hondje eenmaal in Nederland is, dan lopen adoptanten (zo noemen wij mensen die een hondje adopteren) nog wel eens tegen problemen aan. Mijn vrijwilligerswerk bij de stichting bestaat onder andere in het begeleiden van deze mensen met hun hondje. Sommige honden weten zich onmiddellijk aan te passen aan hun nieuwe leven. Andere honden zijn ontzettend angstig voor alles, ze durven niet te eten of te wandelen of ze durven niet in een zachte mand te gaan liggen omdat ze in Spanje alleen maar beton gewend zijn. Enzovoort. Het is erg mooi om te zien als een hond en baas na een tijdje elkaar goed verstaan en een topduo zijn. Daar doen we het voor!
Ik heb zelf 2 podenco’s. De ene podenco kwam in Nederland toen hij ongeveer 8 jaar oud was. Daarvoor had hij ruim 4 jaar in het asiel gezeten, daarvoor was hij van een jager. Toen hij in Nederland kwam was het erg moeilijk om contact met hem te krijgen. Nu zijn we de grootste vrienden. Mijn andere podenco was depressief toen hij kwam en ongelooflijk bang voor alles. Denk aan schaduw, de televisie, mensen en vooral mannen, de telefoon en noem maar op. Met heel erg veel geduld en liefde is hij nu een vrolijke, af en toe nog wat onzekere, hond die geniet van zijn nieuwe leven.
In december ga ik voor de 2e keer naar een van de asielen die Podencoworld ondersteunt, en wel het asiel in Tenerife. Waarom Tenerife? Omdat mijn eigen hondjes daar vandaan komen. Ik ga samen met 3 andere vrijwilligers van de Stichting. Uiteraard is deze reis en verblijf volledig voor eigen rekening. We gaan een weekje werken in het asiel. Denk hierbij aan foto’s en filmpjes maken van de net binnengekomen honden (in dit asiel zitten ongeveer 500 honden waarvan ongeveer de helft Podenco) zodat we ze kunnen promoten in de hoop dat ze heel gauw hun gouden mandje vinden. Ook vinden we het belangrijk om de langzitters te promoten en de oudere hondjes. Die gunnen we zo ontzettend een kans op een nieuw leven! We besteden veel aandacht aan angstige honden. We gaan met de hondjes wandelen want door een tekort aan vrijwilligers en door de onophoudelijke toestroom van hondjes komen ze zelden aan wandelen toe. Sommige honden snakken ernaar om te spelen dus ook dat gaan we doen en we pakken aan wat er op dat moment in het asiel moet gebeuren. Het is fantastisch om iets voor de hondjes en het asiel te kunnen betekenen. Alhoewel we ons tegelijkertijd realiseren dat die toestroom aan hondjes nooit stopt. Er wordt 1 hond geadopteerd en aan de andere kant van het hek staat diezelfde nacht een doos met 12 puppy’s. Soms zie je honden binnenkomen in het asiel die meer dood dan levend zijn. Hartverscheurend. En toch is het prachtig werk om te doen.
Het asiel waar we naar toe gaan willen we een donatie geven. Vandaar deze actie. Het geld dat we inzamelen wordt gebruikt voor medicatie, materiaal voor bijvoorbeeld het maken van hokken of schaduwplekken, ligbedjes zodat ze niet op het beton hoeven te liggen, voor operaties, voor voer en op dit moment heerst er een tekenplaag dus ook daarvoor willen we de donatie gebruiken. Elke euro is zo belangrijk voor de hondjes en voor de asielen. De hondjes kunnen niet voor zichzelf opkomen. En daarom doen wij dat!