Bergse politici steunen Antwerpenaren bij anti-Doel protest

De vertegenwoordiging bestond uit Bergse politici die actief zijn binnen de gemeentepolitiek en het waterschap. Op de foto (vlnr): Evert Weys (GBWP), Louis van der Kallen (BSD / Ons Water), Ton van Dorst (Steunpunt Bergen op Zoom), Thimo Groffen (SP) en Han Verbeem (PvdA Brabantse Delta). 

BERGEN OP ZOOM / ANTWERPEN – Vijf Bergse politici waren zondagmiddag aanwezig bij de manifestatie 'Omarm Antwerpen', waarbij ze deelnamen aan een protestactie tégen de kerncentrale van Doel. De actie was bij de Noorderlaan (ter hoogte van de Artensis Hogeschool). Op slechts een tiental kilometers van de 'scheurtjescentrale' spraken vertegenwoordigers van protestgroepen, waaronder de Belgische 11 Maart-beweging, vóór een sluiting van de verouderde reactoren.

Ook het Bergse gemeenteraadslid Evert Weys was één van de sprekers, waarbij hij de Vlamingen een hart onder de riem stak. "U hoort het al aan mijn tongval, ik kom van over de grens", sprak hij de aanwezigen toe. "Maar ook bij ons zijn we het roerend met u eens: de centrales moeten zo snel als mogelijk sluiten." Weys is één van de initiatiefnemers van het online platform voor de sluiting van Doel en Tihange en hij zoekt daarbij ook de samenwerking met de politiek in Vlaanderen: 14 oktober zijn er verkiezingen voor de Belgische gemeenteraden. 

Groene stad

Het anti-Doel protest sloot aan bij het onderwerp 'groene stad'; één van de twaalf thema's die deel uitmaakten van de omarmings-manifestatie. Elders rondom het stadscentrum van Antwerpen waren bijeenkomsten met sprekers over maatschappelijke kwesties als diversiteit, huisvesting, werkgelegenheid en mobiliteit. Het 'omarmen' had niet alleen een spreekwoordelijke maar ook een letterlijke betekenis: klokslag vier uur gaven de deelnemers elkaar een hand en vormden zodoende een menselijke keten. Al met al waren zo'n 12.000 Antwerpenaren en andere belangstellenden op de actiedag afgekomen.

Een protestzanger brengt zijn versie van 'This is your land' van Woody Guthrie ten gehore; raadslid Louis van der Kallen zingt uit volle borst mee.

De protestactie werd ondersteund met ludieke acties, en ook deze Antwerpse reus liep mee.