Bergse Sint Nicolaasverhalen in boek verzameld

Donderdagavond was in het Spiritum de feestelijke presentatie van het nieuwe boek. (Foto's: KijkopBergenopZoom.nl)

BERGEN OP ZOOM – Meer dan een kwart eeuw heeft het geduurd voor de klus was geklaard, maar nu is het er dan eindelijk: het boek over de traditie van SInt Nicolaas in Bergen op Zoom.  Schrijvers Frans van en Berg en Sjef de Wit presenteerden het boekwerk donderdagavond in het Spiritum, in aanwezigheid van de tientallen mensen die bij de samenstelling zijn betrokken. Het gaat om opgeschreven vertellingen hoe het feest door de jaren heen is gevierd, met verhalen van láng geleden. De oudste zijn zelfs van voor de oorlog, verteld door een 92-jarige Bergenaar.

Het eerste exemplaar is uitgereikt aan onderzoeker Frans van Overveld. Want het is uiteindelijk begonnen in december 1991, met diens oproep in De Waterschans naar mensen die méér konden vertellen over Sint Nicolaasveringen. Urenlang zijn besteed aan het doorbladeren van oude krantenknipsels en het interviewen van oudere Bergenaren, die vertelden over de sinterklaastradities en gebruiken in de vroegere decennia. Bijzondere verhalen, aldus de schrijvers, allemaal over de beleving van en de bezieling voor het Sinterklaasfeest.

Kostuum

Ook zijn in de speurtocht bijzondere verrassingen boven water gekomen. Zo kwam bij de renovatie van de Lourdeskerk een oud pakket tevoorschijn, dat een Sint Nicolaaskostuum bleek te bevatten. Het bleek te dateren uit de jaren '50 en was destijds door de zusters gemaakt, naar voorbeeld van de toenmalige bisschopshabijten. Een uniek kledingstuk, aldus de schrijvers. Daarnaast zijn er nog persoonlijke sinterklaasverhalen van mensen en medewerkers. Het is allemaal te lezen in het boek, een uniek werk dat een inkijkje geeft in de rijke tradtities en achtergronden van de Sint Nicolaasvieringen in Bergen op Zoom.

• 'De 100ste Intocht in Bergen op Zoom, een belevenis en bezieling voor jong en oud' is na 10 november te koop bij Quist en Van der Kreek voor € 17,50.