Bewoners Galgenbaan niet happy met vrachtverkeer supermarkten

BERGEN OP ZOOM – Uit een brief van GBWP blijkt dat vrachtverkeer veel schade en overlast veroorzaakt in de Galgenbaan. De grote wagens rijden het smalle straatje in vanaf de Erasmuslaan om de supermarkten ernaast te bevoorraden maar daar gaat het nodige mis.

De GBWP is benaderd door een groep bewoners, schrijft fractievoorzitter Ever Weys. Zij zeggen al jaren last te hebben van vrachtverkeer dat door hun te kleine straat moet om de supermarkten te bereiken. Dat loopt in drukke tijden wel eens op tot tien wagens per dag en verloopt bepaald niet zonder slag of stoot.

Met name de scherpe bocht om achter de grootgrutters te komen is een lastige, maar ook de smalle Galgenbaan zelf zorgt voor problemen, met de nodige schade aan auto’s tot gevolg. Daarnaast is er door de zwaarte van het verkeer tevens sprake van scheuren in de huizen en het feit dat sommige chauffeurs al heel vroeg moeten komen bezorgen zorgt voor de nodige overlast. Erg stil zijn de trucks niet.

Schade aan auto’s

Vorige week nog is er door een vrachtwagen een auto van een buurtbewoner geramd, met aanzienlijke schade tot gevolg. Eigenlijk hoort dergelijk verkeer – zeker in deze mate- niet in een smal straatje als dit, vinden bewoners. De chauffeurs doen echt hun best, is de overtuiging van de buurt, maar het past gewoon niet. Gevolg: geregeld liggen spiegels van auto’s, maar ook grotere schadegevallen dus, en door het trillen zelfs scheurende muren. Er worden twee parkeerplaatsen door de straatbewoners al niet meer gebruikt omdat de trucks die eigenlijk nodig hebben om de bocht te maken.

Schooljeugd

De situatie is eveneens gevaarlijk voor de schooljeugd die door de Galgenbaan fietst, van en naar het Juvenaat, stelt de brief die GBWP schrijft over de situatie. Het hiervoor speciaal aangelegde fietspad vanuit de Erasmuslaan, wordt nauwelijks door hen gebruikt omdat de Galgenbaan een kortere route biedt.

Tijd voor een andere aanpak, vinden de bewoners en GBWP. Ze doen een aantal suggesties aan het college zoals bevoorrading met bestelwagens, een alternatieve route en een eigen in- en uitrit van het terrein waar de supermarkten zitten. Eenrichtingsverkeer wordt ook nog als optie genoemd. Dringende vraag aan B en W is in ieder geval om snel in gesprek te gaan met de bewoners, de betreffende bedrijven en de schoolleiding. Tevens wordt gevraagd om metingen die kunnen uitwijzen in hoeverre de scheuren in de woningen inderdaad door het vrachtverkeer worden veroorzaakt.

Foto's: bewoners Galgenbaan