Bewust wonen begint bij een bezoek aan de Duurzaamheidswinkel

Wethouder Harijgens opende vanmorgen de pop-up store van de Duurzaamheidswinkel. Na afloop konden belangstellenden een kijkje nemen in het pand; de winkel is elke donderdag tot en met zaterdag geopend. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Vanmorgen was de officiële opening van de Duurzaamheidswinkel, aan het Zuivelplein 5 in Bergen op Zoom. Diverse ondernemingen en adviseurs die iets te bieden hebben op het vlak van duurzaam wonen en (ver)bouwen, zijn hier vertegenwoordigd: van zonnepanelen tot sanitair en financieel advies. Het is er allemaal te vinden in een showroom-opstelling. Wethouder Andrew Harijgens had de eer om de Duurzaamheidswinkel te openen. Het is een popup-store die vooralsnog zeven maanden in dit pand gevestigd is. Maar, zo werd vanmorgen duidelijk: het is de bedoeling dat het groene concept uiteindelijk elders in de binnenstad een vaste stek gaat vinden.

Het concept is een vervolg op een soortgelijk project in Roosendaal, dat succesvol is gebleken. In een paar maanden tijd kreeg de winkel daar zo'n 900 bezoekers over de vloer. En dat is niet verwonderlijk, zo stelt wethouder Harijgens. Duurzaamheid en bewust omgaan met het milieu is 'hot news', sinds de klimaatakkoorden van Parijs. De aarde warmt op door het broeikaseffect en de gevolgen zijn wereldwijd te merken. En steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat ze ook zélf een steentje kunnen bijdragen om het tij te keren. "Verbeter de wereld, en begin bij jezelf", zo luidt het bekende spreekwoord.

Vrije inloop

De Duurzaamheidswinkel is tijdelijk ondergebracht in het pand van het Binnenstadslab, het 'denkcentrum' waar de gemeente werkt aan een vitalisering van het stadscentrum volgens de Brede Aanpak Binnenstad. De gehele benedenetage is ingericht met showroom-opstellingen van de deelnemdende bedrijven aan het duurzaamheidsproject. De inloop is vrij en de winkel is elke donderdag tot en met zaterdag geopend, tussen 11.00 en 17.00 uur.

Video: Wethouder Harijgens opent de Duurzaamheidswinkel op symbolische wijze, door een informatiebord te presenteren.