‘Bezoekers Schelp liepen veiligheidsrisico door uitblijven spoedreparaties’

Zwembad De Schelp is sinds 8 maart van dit jaar gesloten. In november 2016 werd bij een inspectie door SGS Intron duidelijk dat onder meer de hoodfdraagconstructie gevaarlijke en corrosiegevoelige rvs-onderdelen bevat. (Tekst: Han Verbeem; foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – De directie van De Schelp wist al in november 2016 dat de draagconstructie van het zwembad onveilig was. Noodzakelijke en spoedeisende herstelmaatregelen bleken ruim een jaar later nog steeds niet genomen te zijn. Na een herinspectie -in opdracht van het college van B&W- in maart van dit jaar is besloten het bad per direct te sluiten. Daardoor hebben de zwembadbezoekers al die tijd wél een veiligheidsrisico gelopen. Dat is de conclusie van het onafhankelijke onderzoeksbureau SGS Intron, dat de inspecties uitvoerde. Dinsdagavond gaf onderzoeker Michel Boutz uitleg over zijn bevindingen aan de Bergse gemeenteraadsleden.

SGS Intron voerde in november 2016 een wettelijk voorgeschreven onderzoek uit naar de aanwezigheid van gevaarlijke constructies met onveilig rvs (roestvrijstaal). Die bleken er te zijn, in de inmiddels 20 jaar oude hoofddraagconstructie van De Schelp. Het rvs moest direct vervangen worden, en formeel gezien nog vóór de wettelijk gestelde datum van 1 januari 2017. Boutz moest toegeven dat deze termijn wel érg kort was. Maar, zo stelde hij: dat heeft de politiek nu eenmaal zo bepaald. En er was ook haast bij geboden.

Sluipmoordenaar

Want het type rvs dat in zwembaden werd gebruikt, en ook in De Schelp, is namelijk corrosiegevoelig. Er kunnen scheuren en verzwakkingen onstaan die aan de buitenzijde niet direct zichtbaar zijn, zo vertelde Boutz. In drie Nederlandse zwembaden zijn daardoor bouwfragmenten naar beneden gevallen; zoals in Steenwijk, Dordrecht en in Tilburg waarbij zelfs een baby om het leven kwam. Boutz noemde rvs zelfs de 'sluipmoordenaar van de zwembaden'. Reden waarom landelijk is besloten de wetgeving aan te passen en het riskante metaal uit alle zwembadgebouwen te laten verwijderen.

Raadsenquete

De kwestie rondom zwembad De Schelp is politiek beladen. Raadslid Louis van der Kallen meldde tijdens de bijeenkomst dat hij een raadsenquete overweegt. Het college heeft tot september de tijd nodig om de nodige onderzoeken en dossiers boven water te krijgen, die teruggaan tot de jaren '90. Zo lang wil Van der Kallen niet wachten, maakte hij duidelijk: bovendien heeft hij een tweetal WOB-aanvragen lopen (Wet Openbaarheid Bestuur) om inzage te krijgen in geheime stukken. Wethouder Van der Weegen antwoordde daarop, dat hij de aanvragen 'met zo groot mogelijke spoed' in behandeling zal nemen.

Raadsvergadering van 5 juli

Volgende week, donderdag 5 juli, volgt in de raadsvergadering het politieke debat over zwembad De Schelp en over de miljoeneninvesteringen die nodig zijn om de constructies te herstellen. Daarbij worden ook mogelijkheden besproken om het herstel te combineren met het (al ingeplande) groot onderhoud én met maatregelen om de Schelp te verduurzamen.

Referendum

Ook komt 5 juli het PvdA-plan aan de orde voor een referendum over de toekomst van De Schelp, mits de indieners voldoende ondersteunende handtekeningen hebben gekregen. Wie daarvoor wil tekenen moet echter snel zijn. De ondersteuningslijst ligt nog tot en met 28 juni ter ondertekening in het Stadskantoor.