Bijkomen met Bea: Doe mij maar een wijntje en popcorn

Was in 2004 al bij B&W van Bergen op Zoom bekend dat de verkoop van het Nedalco terrein een financiële strop zou worden. Het publiek en de pers werd een totaal ander plaatje voorgehouden.

door: Bea Demmers

Toenmalig wethouder Cees van der Weegen (GBWP, Financiën), de vader van Arjan van der Weegen, verklaarde in diezelfde periode: “Uitgangspunt vanaf het eerste moment was dat het plan zichzelf moest bedruipen. Dat is gelukt. Het kost onze gemeenschap geen geld. Alle kosten die we maken, worden terugbetaald uit de opbrengst van de verkoop van grond. De onroerend zaakbelasting (OZB) zal voor de uitvoering van dit plan dus niet worden verhoogd.” En: “Er is fantastisch veel voorwerk verricht, waardoor we zo veel mogelijk risico’s in beeld hebben gebracht en deze risico’s nu kunnen uitsluiten. Er ligt een financieel dekkend verhaal…

We weten allemaal hoe het afgelopen is. Begon de schuld met 40 miljoen euro, die is in de laatste 6 jaar opgelopen naar 280 miljoen euro.

In 2014 werd Cees van der Weegen lijstduwer en na die verkiezingen gaf hij het wethouders stokje over aan zijn zoon Arjan. Arjan van der Weegen is een op en top politicus die het spel tot in z’n nagelriemen beheerst. En dat blijkt ook wel hoe de ontwikkelingen rondom de verlichting van de schuldenlast tot stand zijn gekomen… een zogenaamd zakencollege en geen oppositie voeren door partijen in de raadszaal.

Op voorstel van GBWP is het ‘zakencollege’ tot stand gekomen, weliswaar hebben alle partijen hiermee ingestemd er moest wat gebeuren. Maar in plaats van het volledige college te vervangen blijven juist 2 wethouders van de partijen (GBWP en VVD) zitten die al die college-jaren de vaste factor zijn geweest. Dat vind ik raar, maar het wordt nog vreemder.

Arjan van der Weegen, die zelf 6 jaar wethouder is geweest in de periode dat de schuldenlast van Bergen op Zoom astronomische bedragen aannam, werd niet alleen de formateur van het nieuwe ‘zakencollege’, maar gaat nu ook nog eens de komende 6 maanden als externe inhuurkracht het proces van het focusakkoord begeleiden! Dus: iemand is onderdeel van het probleem en dan verzoekt de burgemeester namens de raad je om het eigen vlees te gaan keuren. Nou, dan klettert mijn gebit naast de fles WC-eend.

En wanneer Van der Weegen zegt dat hij zichzelf als ‘onafhankelijk begeleider’ ziet, dan is er toch een magnetisch veld wat je politieke kompas verstoord. Van der Weegen ademt, straalt en leeft voor GBWP…. die knop kun je niet zomaar omzetten.

Wat je wel zondermeer kunt stellen is dat de strategie subliem is geweest. Elke partij heeft z’n identiteit verloren, want de raad bestaat alleen nog maar uit ja-knikkers. Alleen Lijst Linssen loopt uit de pas, maar die heeft wel enige sympathie verloren doordat ze pas uit het proces stapte toen Linssen met 1 stem van Jacobs verloor… maar verder kan GBWP toch aardig de nieuwe koers gaan bepalen… en dat met nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in zicht is dat niet slecht bedacht.

Maar voorlopig lopen de kosten nog aardig op:

  • 3 wethouders op wachtgeld
  • 3 nieuwe wethouders
  • 1 nieuw raadslid voor GBWP (ipv Van der Weegen)
  • 1 extra kracht op financiën
  • 2 extra krachten om het proces te begeleiden om een focusakkoord te begeleiden! (Saillant detail is dat er in het focusakkoord staat dat alle externe krachten eruit moeten).

Zijn die 3 nieuwe wethouders daar echt niet toe in staat? Zitten dan de juiste mensen wel op de juiste stoel?

Ik kan er echt niet meer bij en neem nog maar een wijntje en een zak popcorn… want dit gaat vast een vervolg krijgen.

  • Bea Demmers heeft een eigen Facebookplatform: Bergse -politieke- Zaken, en bij ons de rubriek: ‘Bijkomen met Bea’. Op haar eigen wijze verwerkt ze politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Vandaag heeft ze wat bezuinigingstips voor de gemeente en het college.
Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl