Bijkomen met Bea: Handhaving… het blijft een dingetje in Bergen op Zoom

Begon het Pinksterweekend al rommelig en chaotisch door overlopende afvalbakken in de stad en Boulevard, het zwerfafval lag namelijk overal in linten verspreid.

door: Bea Demmers

Soms veroorzaakt door mensen zelf, die blijkbaar thuis in de huiskamer ook de lege flesjes, chipzakken en blikjes gewoon op de vloerbedekking mieteren, maar zeker ook door de overvolle bakken waar de meeuwen en roeken hun festivaldansje kunnen uitvoeren. Dus hoe de afspraken over legen met Saver zijn is mij niet bekend, maar dat dit enige bijstelling behoeft mag duidelijk zijn.

Maar deze chaos (die we onderhand wel gewend zijn) werd overschaduwd door wat er zich 3 dagen lang op en langs de Heide afspeelde. Een aantal weken geleden werden hier, net als op de Boulevard een stopverbod ingesteld omdat het te druk was. De borden waren trouwens dusdanig verspreid dat ik me best kon voorstellen dat je daar als automobilist overheen keek. En hoewel er toen alsnog hier en daar geparkeerd werd, was dit nieuws redelijk goed verspreid via de sociale media.

Maar afgelopen weekend liep het totaal uit de hand. De Bemmelenberg stond van voor (vanaf voormalig restaurant Le Bouleau) tot achter tot aan de spoorwegovergang aan beide zijden vol met geparkeerde auto’s en werden de fietspaden onbruikbaar. Zelfs aan de Bergsebaan werd aan één zijde geparkeerd. En fietsers waren er volop zowel volwassenen als kinderen die al slalommend hun weg probeerden te vervolgen of vol op de remmen moesten wanneer er ineens een auto uit een ‘parkeervak’ scheurde.

De verontwaardiging en boosheid bij de fietsers was enorm “waar is verdomme handhaving”, “dit is levensgevaarlijk”. Maar volgens de reactie van de gemeente was het druk, maar niet zoveel aan de hand… hulpverleners konden erlangs en daarom werd er niet bekeurd! Nou nadat ik bijna m’n gebit in de grill van een tegemoet komende auto had gezet, ben ik heel benieuwd hoe lang het geduurd zou hebben voordat die hulpverleners mij hadden bereikt.

En het niet handhaven is een mega probleem in de stad. Om de goede wil de tonen zet men een paar borden weg en daarna gaan de beentjes onder tafel. Of dat nu gaat over het foutparkeren in de avonduren in de binnenstad, illegaal parkeren in de Bosstraat en Potterstraat, vrachtwagens die door het centrum denderen, scheuren op snelweg-snelheid door woonwijken, het dealen op de Boulevard of zoals bij de Heide parkeren bij stopverboden. De gemeente leunt achterover en laat bewoners daarmee zien dat het oké is dat Bergen op Zoom een ‘vrijstaat’ is.

En dan nu ‘grijpt’ de gemeente, na veel ophef op sociale media, in. De hele Bemmelenberg wordt tot nader orde afgesloten…! Beste bestuurders, dat is niet de oplossing. Gezinnen met kinderen sluit je dan bij wijze van spreken al gelijk uit om te recreëren op De Heide, en dat kan niet de bedoeling zijn omdat jullie zelf een falend beleid voeren.

Denk in werkbare oplossingen. Laat niet de bezoekers de dupe zijn van jullie falende beleid door steeds achter de feiten aan te lopen.

Sta, voorlopig, parkeren aan één zijde bij de Heide toe en HANDHAAF wanneer men toch aan de andere zijde staat.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag ‘geprikkeld’ door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl