Bijkomen met Bea: Het zwarte gat dat De Schelp heet

Bea Demmers heeft een eigen Facebookplatform: Bergse -politieke- Zaken, en bij ons de rubriek: 'Bijkomen met Bea'. Op haar eigen wijze verwerkt ze politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Dossier 'De Schelp' kan rekenen op haar warme belangstelling…

Het zwarte gat dat De Schelp heet

Nadat een vernietigend inspectierapport van 11 november 2016 over De Schelp enkele jaren onderin een la in het Stadskantoor lag, besloot verantwoordelijk wethouder Arjan van der Weegen op 7 maart 2018 het zwembad per direct te sluiten. Deze sluiting is formeel gebaseerd op een rapport van 9 maart 2018. Alleen, wanneer je die twee rapporten naast elkaar legt, zijn ze nagenoeg gelijk. Dit is uitgebreid uitgezocht door Louis van der Kallen.

De herstelwerkzaamheden gaan in totaal 2,7 miljoen euro kosten (of het echt dit bedrag is eigenlijk redelijk onduidelijk, ik kom in een artikel namelijk ook een bedrag van €3,45 miljoen tegen) maar gelukkig is dit inclusief kosten voor groot onderhoud, dat eerder wordt uitgevoerd dan gepland. Dat is dan weer een ‘meevaller’.

Wie het voorstel heeft gedaan om niet te gaan voor een volledige inspectie voordat de bouw begon, zal wel nooit boven tafel komen. Maar mede door deze beslissing kwam het lek van het dak pas later in beeld. De extra kosten hiervoor zijn €360.000 voor de dakreparatie én men loopt een subsidie van €319.000 mis. Dit laatste bedrag zou zijn voor zonnepanelen maar het college had besloten om dit toch maar niet te doen.

Nu is De Schelp weer gesloten, vijf weken na de grootse opening, vanwege een chloorlek, maar ik zie vooral de euro’s weglekken in een groot zwart gat. En dan blijkt tevens dat personeel en publiek al vanaf de opening klagen over rode ogen en misselijkheid. Maar net als het inspectierapport uit 2016 neemt men blijkbaar deze klachten niet serieus. Het lek schijnt ondertussen gedicht te zijn maar blijkt weer dat dit niet het enige probleem is. Men moet de juiste balans vinden tussen het water- en het luchtsysteem voor het optimale klimaat.

Hier en daar was het commentaar te lezen onder artikelen dat dit toch allemaal wel zal vallen onder de garantie….maar is dat ook zo? Mij is namelijk niet duidelijk of er een nieuw ventilatiesysteem en een nieuwe chloorinstallatie zijn geplaatst. Zijn de oude voorzieningen niet gewoon opgelapt? Is er wel gekeken of de betreffende installaties voldoende capaciteit hebben?

Ik fantaseer graag en probeer op mijn netvlies te krijgen hoe het tijdens zo’n overleg met verantwoordelijke ambtenaren en wethouder gaat. Staat er een bak zand op tafel die men gaat gebruiken om de gemeenteraad én inwoners zoveel mogelijk in de ogen te strooien? Liggen er zwarte permanentstiften op tafel om allerlei passage uit rapporten en overleggen weg te lakken? Of scheurt men er gewoon hele hoofdstukken uit in de hoop het niemand opvalt?

Eén ding is duidelijk. Dat niemand verantwoordelijkheid zal nemen maar er lessen worden geleerd… Want van je fouten kun je leren… toch? Dus of de raad komende dinsdag, tijdens een ingelaste vergadering, antwoorden gaat krijgen is nog maar de vraag.

Niets is deze ambtenaren en wethouder vreemd… Het zijn net mensen.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl