De Schelp blijft nog even dicht, mogelijk weer overdekte Melanen

BERGEN OP ZOOM – Het college heeft vrijdagmiddag laat een brief rondgestuurd, bestemd voor de raad en de media, over zwembad De Schelp. Het heeft er alle schijn van dat het allemaal nog even duurt. Er wordt zelfs al weer nagedacht over het opnieuw overkappen van De Melanen.

Het college laat weten het liefst te zien dat De Schelp zo snel mogelijk weer open gaat. De gesloten deuren zijn op meerdere wijzen een schadepost. Er worden inkomsten misgelopen, terwijl veel kosten -zoals die voor personeel- wel doorlopen. Ook de imagoschade en onrust onder medewerkers worden genoemd als nadelige gevolgen, net als “het ongemak voor de gebruikers”. We informeerden bij gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf of er al is nagedacht over een compensatie voor mensen en clubs met bijvoorbeeld abonnementen. Daarover zijn nog geen besluiten genomen, liet hij weten.

Probleem nog steeds niet duidelijk

Nog altijd is niet duidelijk wat de exacte oorzaak is van de problemen, meldt B en W aan de raad en de pers. Concrete oplossingen zijn er daardoor nog evenmin. Alternatieven zijn er ook maar met mate in de regio dus veel sportievelingen en zwemclubs voelen zich behoorlijk gedupeerd. De optie van wederom een zogeheten blaashal over het buitenbad van De Melanen wordt momenteel open gehouden en bekeken, meldt de brief.

Combinatie van factoren

De aanleiding voor de sluiting – vrij kort na de heropening – was een defecte pomp die zorgde voor een te laag chloorgehalte, zo meldt het college. Toch lijkt er meer aan de hand, al zouden metingen aangeven dat wettelijke normen nooit zijn overschreden. Waar de irritatie die veel mensen aan hun ogen bemerkten vandaan komt, is daarmee nog steeds niet opgehelderd. Een aantal ‘technische acties’ (concreter wordt de brief niet) heeft inmiddels wat verbeteringen opgeleverd maar nog niet overal en in z’n geheel niet voldoende. Er moeten aanvullende onderzoeken plaatsvinden en de resultaten daarvan vragen nog even tijd.

Meerdere omstandigheden en op elkaar reagerende stoffen zorgen er mogelijk voor dat de oorzaak zo lastig te achterhalen is. Resultaten van laboratoriumtests laten sowieso twee weken op zich wachten en pas als die binnen zijn, kan naar oplossingen worden gekeken. Of die snel worden gevonden en ook snel doorgevoerd kunnen worden is nu nog niet te zeggen. Daarna moet er eigenlijk opnieuw een proefzwemsessie georganiseerd worden, als alles weer op orde lijkt. Ook daarvoor is nu nog geen termijn of streefdatum bekend.