Bijkomen met Bea: Hoezo dan een neerwaartse spiraal?

Bea Demmers verwerkt op haar eigen wijze politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Ze raakt er ook wel eens over in gesprek met bestuurders. Dat levert soms verrassende momenten op…

Hoezo dan een neerwaartse spiraal?

Door: Bea Demmers

Na de laatste raadsvergadering werd mij door iemand van het college gevraagd wat ik van het afgelopen politieke jaar vond. Nou heb ik niet vooraan gestaan toen de eigenschap ‘tact’ werd uitgedeeld dus mijn antwoord was vrij direct. Ik vertelde dat ik het ervaren heb als een neerwaartse spiraal. Ik was heel verbaasd dat mijn gesprekspartner daar dan weer verbaasd op reageerde. Toen kwam de vraag waarom ik dat vond. Heeft u even..?

Mijn eerste gedachte was dat de politieke antenne van deze persoon waarschijnlijk kortsluiting had…of voor groot onderhoud offline was of zo. In dat laatste geval kan het wel even duren en moet hij achteraan aansluiten.

  • Men is namelijk nog steeds op zoek naar tweedehands stoplichten voor de kruising Zuiderdreef/Markizaatsweg.
  • Er moet zo’n 700.000 euro vrijgemaakt worden voor het onderhoud aan de Randweg- West en Noord door een ‘foutje’ van ambtenaren, die steekproefsgewijs boringen hebben uitgevoerd met betrekking tot de draagkracht van de ondergrond en daardoor met verkeerde cijfers naar de aannemer gingen.
  • Het verlies van tonnen aan euro’s, dat moet worden opgevangen door de Gemeente bij de verkoop van gronden van het ‘eilandje’ en zo’n 20.000 vierkante meter aan de Heerlsebaan.
  • De onkosten met betrekking tot het opknappen van De Schelp lijken de pan uit te groeien.
  • In 2020 neemt de schuld volgens de begroting met 12,3 miljoen toe. Dat is 23,40 euro per minuut oftewel 33.700 euro per dag. Per dag! Bovenop de schuld van 250 miljoen euro die we al hebben.
  • En is er een tekort van 2,1 miljoen euro op de begroting van 2020.

Maar ik ben de beroerdste niet, dus ik heb hem even bijgepraat hoe het naar mijn beleving zit. Ging de coalitie zo’n anderhalf jaar geleden vol frisse moed met elkaar in zee, door ondergrondse aardverschuivingen zijn zij nu in zeer woelige baren terecht gekomen. We hebben het hier niet over een golfslagbad – want we hebben niet eens een gewóón zwembad – maar over een tsunami aan falend beleid. En dat eist z’n tol betreffende de eensgezindheid binnen de coalitie.

Zo pakte GBWP afgelopen zomer de VVD ongekend hard aan en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de ‘illegale caravanstalling’ – die allang bekend was bij de coalitie – een excuus was om de VVD weer in het gareel te krijgen of terug te pakken om de één of andere reden.

De CDA-wethouder, die een aantal rampdossiers geërfd heeft, laat de coalitie de laatste tijd steeds vaker bungelen. Alle tegenvallers van een opgelopen schuld tot een kwart miljard euro vallen ook niet meer uit te leggen. En een zwembad waarvan de basis al slecht is – dat met lappen en garen opgeknapt moet worden, hoewel we het dan toch over drie miljoen euro hebben – kampt nog steeds met enorme problemen. Mocht deze wethouder het coalitieakkoord nog hoog in het vaandel hebben gehad, dan legde GBWP er in de laatste raadsvergadering een bom onder.

In de raadszaal worden steeds vaker persoonlijke rancunes geventileerd. Het lijkt belangrijker te zijn zichzelf en de partij te profileren dan dit alles aan de kant te zetten en samen de schouders eronder te zetten. Men moet niet alleen een lesprogramma voor zichzelf opstellen maar de stad gaan besturen.

Ik vond het een redelijk heldere uiteenzetting, maar mijn gesprekspartner draaide zich om en liep weg. Wanneer je bovengenoemde niet inziet heb je geen plaat voor je hoofd maar een heel stadskantoor.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl