Bijstandsgerechtigden weer aan het werk bij logistiek centrum Ricoh

BERGEN OP ZOOM – Goed nieuws, vanmiddag bij Olympia Uitzendbureau. Want met de steun van ISD, het Werkcentrum, Samen in de Regio en met twee grote werkgevers zijn in totaal 25 langdurig werklozen weer aan een baan geholpen. Zij werken nu voor koeriersbedrijf DHL bij Ricoh. Via Olympia zijn ze op uitzendbasis aan de slag gegaan, met zicht op een uiteindelijk loondienstverband. Om dit feit te vieren was er een feestelijk momentje: wethouder Arjan van der Weegen mocht een taart aansnijden, samen met twee directieleden van Ricoh en DHL.

Bergen op Zoom kent verhoudingsgewijs veel bijstandsgerechtigden: op de landelijke toptien staat de gemeente op de tweede plaats, met 2.240 werkzoekenden (stand: oktober 2017). Volgens wethouder Van der Weegen zijn we over de top heen: het aantal is sinds vorig jaar niet meer gestegen en de vraag naar arbeid groeit. Daarmee behoren bijstandsgerechtigden niet langer tot de categorie 'kansloos'. Integendeel zelfs: er ontstaat zelfs een tekort aan bepaalde functies.

Gemotiveerd en enthousiast

De mensen die nu aan de slag zijn gegaan, zaten één tot vier jaar thuis. Het bieden van een nieuwe baan is méér dan alleen zekerheid van werk en inkomen. Ook het sociale aspect is van belang. "Het is geweldig om te zien hoe de mensen opbloeien als ze weer aan het werk gaan", zo weet Olympia-directeur Wilco de Jong. Ook de inpassing in het arbeidsproces ging goed; de 25 zijn ondergebracht bij het logstiek centrum. "De werkgevers wisten vooraf niets van de achtergronden van de nieuwe medewerkers", aldus De Jong. Uiteindelijk telt alleen dat het gemotiveerde en enthousiaste mensen zijn. En dat zijn ze zeker: sommigen komen vanuit Woensdrecht. Voor wie wil werken is afstand geen bezwaar: en er is altijd wel een mouw aan te passen, bijvoorbeeld met carpoolen.