Bijzonder kerstdiner bij Fort Smakelijk

BERGEN OP ZOOM (ingezonden mededeling, bewerkt door de redactie) – In Fort Smakelijk aan de Bernadettestraat is op Eerste Kerstdag een gratis diner voor mensen die alleen zijn met Kerst. "Inmiddels hebben we zo'n vijftig plekken gevuld. En we hebben 72 plekken", zegt initiatiefnemer Marc Govers.

Het idee ontstond toen Marc een cursus 'schuldhulpmaatje' deed, om mensen te helpen uit de schulden te komen. "Daarbij werd de vraag gesteld: 'wat doe je als je op kerstavond weggaat bij een moeder en twee kinderen, terwijl je weet dat ze niets heeft met Kerstmis?' Dat zette me aan het denken."

Marc was in de jaren '90 één van de vrijwilligers bij de kerstdiners in de voormalige Salon aan de Grote Markt. "Ik heb nog steeds contact met de eigenaar, dus toen ik begon over een speciaal kerstdiner, bood hij meteen aan om te koken. En Kees Bronkhorst, die ik ken van een kookworkshop, wilde ook koken en bood ook zijn locatie Fort Smakelijk aan."

Fort Smakelijk

Fort Smakelijk heeft het hele jaar door een sociale instelling: in dit restaurant kunnen mensen die het niet zo breed hebben voor slechts enkele euro's een driegangenmenu bestellen. Chefkok Kees Bronkhorst zorgt twee keer in de week voor een gezonde maaltijd en financiert dit uit de bedrijfsfeestjes, workshops en borrels die hier ook geboekt kunnen worden.

Gratis kerstdiner

Met Kerst komt er maar liefst een zesgangendiner op tafel. Het wordt de gasten gratis aangeboden, ongeacht wat ze op hun bankrekening hebben staan. "Je kunt geld genoeg hebben en je toch alleen voelen", legt Marc uit. "We willen gewoon dat mensen een fijne Kerst hebben." In eerste instantie wilde hij het alleen voor bewoners van Fort Zeekant organiseren, maar er bleek veel meer belangstelling te zijn.

Inschrijven

Met twee koks en een locatie waren er ook zo sponsoren gevonden. "En vrijwilligers waren er ook genoeg: mijn gezin helpt mee, mijn broers. Het enige dat ik nog miste, waren gasten", lacht Marc. Een artikel in de krant en contacten met diverse organisaties loste dat al gauw op. Inmiddels loopt het snel vol. Maar inschrijven kan nog: via marcgovers@hotmail.com, door even te bellen naar Fort Smakelijk: 0164 854 433 of door even langs te gaan bij dit restaurant tijdens openingsuren en er een speciale uitnodigingskaart te halen.

Door de bijdrage van Jeffry Verdult (via Stichting Mano Amica) is het mogelijk geworden nog meer mensen uit de regio te laten aansluiten bij het kerstdiner. Jeffrey: "Iedereen heeft recht op een gezellige  Kerst en dat vier je samen. Daarom steun ik graag dit initiatief."