Inloopavond over duurzaamheid: van bijensnelweg tot bermbeheer

Bezoekers van de bieb in de Kortemeestraat konden dinsdagavond met politici van vier Bergse raadspartijen in gesprek gaan over het thema duurzaamheid. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Inwoners van Bergen op Zoom met vragen over duurzaamheid konden dinsdagavond terecht in de biobliotheek in de Kortemeestraat. De bieb had een inloopavond met een mini-informatiemarkt georganiseerd. Vier politieke partijen waren uitgenodigd om de bezoekers uitleg te geven over hun standpunten rondom milieu en duurzaamheid. GroenLinks, PvdA, D66 en VVD hebben in hun verkiezingsprogramma's nadrukkelijk duurzaamheid als hoofdthema staan. Daarom waren politici van juist deze partijen aanwezig om vragen te beantwoorden.

Tal van onderwerpen kwamen aan de orde. Veel vragen gingen over de actualiteit zoals de aanpak van stikstof en de hervorming van de landbouw. Sommige bezoekers brachten zelf ideeën aan, zoals een 'eetbare' route door de stad met onder meer fruitbomen waarvan voorbijgangers letterlijk de vruchten kunnen plukken. Eén van de bezoekers is Igor Quik uit Halsteren. HIj constateert dat in de gemeente Bergen op Zoom de urgentie hoog is en dat er nog veel verbeterd kan worden. Werken aan duurzaamheid is niet alleen iets voor de poiitiek, zo benadrukt hij, maar een taak voor élke inwoner van de gemeente. "Iedereen moet wat doen. Het gaat er vooral om dat we ons als samenleving bewuster worden." 

Nuttige avond

VVD-politicus Jim Bernaards is tevreden over het verloop van de avond. "Ondanks wat kleine opkomst hebben wij gemerkt dat er best wel wat frisse inzichten kwamen", zegt hij na afloop van de bijeenkomst. "Waar een duurzaam ondernemer tegenaan loopt bijvoorbeeld, of reacties met betrekking tot het afvalbeleid. Ik vond het gezellig en zeker nuttig!"

Leuke setting

"Het was een zeer nuttige avond in een leuke setting", zo blikt ook raadslid Joey van Aken (PvdA) terug op de inloopsessie in de bieb. Hij had mooie gesprekken over kwesties als bermbeheer, bijen, duurzaam ondernemen en gemeentelijke voorlichting over duurzaamheid. "Maar er kwamen ook vragen ook over algemene thema's zoals de gemeentelijke schuldenlast." De opmerkingen van de bezoekers legt hij dan ook aan het college voor. Zowel de deelnemende partijen als de organiserende bibliotheek zijn tevreden over de duurzaamheidsavond. Mogelijk komt er ook een vervolg op.