Bijzondere maquette van en voor het Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – Lions afdeling Bergen op Zoom Scaldis viert dit jaar een jubileum. De serviceclub bestaat in november 25 jaar en wil de stad een geschenk aanbieden. Er is donderdagmiddag een actie gestart om geld op te halen voor een maquette van het Markiezenhof met een hele bijzondere functie. Hierdoor kunnen blinden en slechtzienden ook een idee krijgen van hoe het gebouw eruitziet.

Het idee is voor Bergen op Zoom nieuw. Elders in de wereld, van Stockholm tot Madrid maar tevens in een aantal Nederlands plaatsen, komen al wel maquettes voor die met deze insteek zijn gemaakt. Er staan vaak tevens teksten in braille bij, wat ook hier de bedoeling is.

Kartrekker

Na een kort welkom door Evert Jan Slingenberg, die de jubileumcommissie voorzit, nam Henk van Oordt het woord. De president van deze Lions Club gaf aan trots te zijn op de kick-off van dit project. Het is een initiatief waar alle leden zich met hart en ziel voor in gaat zetten, vertelde hij, onder de bezielende leiding van kartrekker Dick Westerhof.

Flinke klus

De Lions hebben kunstenaar Leon vermunt benaderd met de vraag of hij de bronzen maquette wil gaan maken, die ruim een meter doorsnee wordt en waarschijnlijk op de Grote Binnenplaats komt te staan. Die heeft ja gezegd tegen deze klus van ongeveer duizend manuren. Hij gaat van de leden van de serviceclub wel de nodige ondersteuning krijgen in de vorm van hand- en spandiensten. Wethouder Yvonne Kammeijer vertelde door de actie aangenaam verrast te zijn en was ook onder de indruk van kleine bronzen versie van de maquette die al werd getoond en binnenkort te koop komt.

Financiering

Natuurlijk is het al met al een kostbaar project, waarvoor waarschijnlijk zo'n 50.000 euro benodigd zal zijn. Daarvoor zoeken de Lions-leden nog sponsors maar er komen ook een aantal artikelen in de verkoop. Voor €9,95 zijn medio februari sleutelhangers te koop in de museumshop van het Markiezenhof. Er is een raamschild gemaakt met de contouren van het stadspaleis, dat 70 euro moet gaan kosten. Tevens is er een miniatuur bronzen versie verkrijgbaar van de maquette. Die is voor 500 euro verkrijgbaar, in een genummerde en beperkte oplage. Wie in die mini-versie of het raamschild geïnteresseerd is kan zich melden via de website van Lions Club Bergen op Zoom Scaldis. Dat geldt tevens voor sponsors natuurlijk.

Om het project aan te kondigen is door Jonathan Benjamin een bijzonder fimpje gemaakt.

Lions Club promo presentatie from MEMORYLANEFILMS.NL on Vimeo.