Binnenstadslab-nieuws: De normaalste zaak van de wereld

INGEZONDEN MEDEDELING

HOOGERHEIDE / BERGEN OP ZOOM – ‘It takes a village to raise a child’, is een Afrikaans gezegde. Er komt immers heel wat bij kijken om een kind van baby af aan op te voeden. Daar is veel kunde voor nodig. Sascha Krijtenburg gaat in Bergen op Zoom een winkel openen waar die kennis te vinden is, naast een assortiment aan belangrijke, handige en mooie producten.

Jonge ouders staan er niet alleen voor. Ook in moderne tijden zijn er volop mensen en communities, de moderne versies van zo’n ‘village’, die met raad en daad ondersteunen. Daar is het vak van de in Hoogerheide woonachtige Sascha een voorbeeld van. Ze is professioneel draagdoekconsulente, een vrij nieuw beroep en vakgebied dat door steeds meer mensen als zeer waardevol wordt gezien. Tijdens al die contacten met jonge ouders ontdekte ze al snel dat die haar ook over allerlei andere onderwerpen vragen stelden. Of op zoek waren naar producten. Zo ontstond het idee om er een winkelformule van te maken. Die moet later dit jaar open gaan in de Bergse binnenstad en luistert naar de naam Mudzi, Afrikaans voor ‘village’. Hier vind je alles op het gebied van bewust ouderschap, waaronder oude herontdekte principes en duurzame oplossingen zoals dragen, wasbare luiers en veilig samen slapen.

Locatie vinden

“Gelukkig stond ik er niet alleen voor”, vertelt Sascha. “Ik ben bij het Binnenstadslab terecht gekomen voor advies en dat heeft me echt geholpen. Nog steeds trouwens.” De zoektocht naar een betaalbare locatie is zo’n punt waarbij ze graag een beroep doet op het netwerk van de mensen achter het Binnenstadslab. “Er zijn genoeg panden leeg maar de prijzen die er voor een aantal locaties worden gevraagd zijn gewoon te hoog. Ik hoop met de juiste hulp toch een mooie plek te vinden waar ik dit najaar open kan.” Ze heeft ook haar ondernemersplan hier ter beoordeling weggelegd. “Dat heeft Koen Oosterwaal van het StartersCentrum voor me bekeken. Het zat prima in elkaar vond hij, dat geeft goede moed.” Sascha is al even ondernemer en houdt niet van half werk, dat wordt snel duidelijk als je met haar praat over haar plannen. Maar ze geeft meteen toe dat een winkel als dit opstarten toch iets anders is dan als zelfstandige consulente werken. ‘Gelukkig heb ik daarbij veel gehad aan de Retail Academie.”

Leren van en met elkaar

Die Retail Academie is een initiatief van het Binnenstadslab, de gemeente en het StartersCentrum West-Brabant. Zowel starters als gevestigde ondernemers zijn er welkom. Sascha is heel blij dat ze van die mogelijkheid gebruik heeft gemaakt. “Ik ben al vier jaar ondernemer maar retail is echt iets anders. Bij een fysieke winkel kom je van alles tegen waar je als ambulante ZZP’er niets mee te maken krijgt. Regels en wetten maar ook de inrichting bijvoorbeeld. Het was ontzettend leerzaam allemaal, mede omdat je samen met anderen tegen van alles aanloopt. Je leert van elkanders sterke én zwakke punten. Zelf heb ik er bijvoorbeeld ontdekt dat ik commerciëler moet durven zijn. Mijn sector geldt als vrij soft en daar vinden sommigen het zelfs raar dat je voor je werk als consulente betaald wilt worden. Terwijl ik toch ook in studies, zelfontplooiing en materialen investeer. Ik heb hier beter nog in leren zien dat een vergoeding vragen voor je vakmanschap de normaalste zaak van de wereld is.”

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.